haber

Nilüfer’de 2015 Aziz Nesin Yılı

Nilüfer’i sanat ve kültür kenti yapmayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi yine çok özel bir projeyle kent yaşamına sanatın ritmini katacak. Nilüfer Belediyesi 2015 yılını Türkiye’nin yetiştirdiği en sıra dışı kişiliklerden biri olan Aziz Nesin'e armağan etti. Edebiyatın her alanında durmadan üreten, düşünen bu yüzden bedeller ödeyen yazı ustası Aziz Nesin, yıl boyunca düzenlenecek etkinliklere konu olacak.

 

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün Aziz Nesin’in doğumunun 100. yılında hayata geçirdiği  kapsamlı projeye ilişkin düzenlenen basın toplantısı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve Belediye Meclis Üyelerinin yanı sıra Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin, Nesin Vakfı  Başkanı Süleyman Cihangiroğlu, Nesin Yayınları Yönetmeni Atay Eriş ile karikatür tarihçisi Turgut Çeviker  katıldı.

 

100. yaş armağanı

Toplantıda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, her yıl, belirlenen bir yazar üzerine yoğunlaşarak onun hayatını, edebiyata bakış açısını, dil ve üslubunu ve eserlerini derinlemesine inceleyip, katılıma açık etkinliklerle kent halkıyla paylaştıklarını belirtti. Bozbey, “Türk edebiyatında önemli bir yere sahip ve farklı dallarda eserler üretmiş bu yazar, 2015 yılı için Aziz Nesin olarak belirlendi.  Nilüfer Belediyesi olarak, 2015 yılını Aziz Nesin’in 100. yaşına armağan ediyoruz. Aziz Nesin’in 100. yaşını, yıl boyunca gerçekleştireceğimiz etkinliklerle kutlayacağız” diye konuştu.

 

Aziz Nesin’i yakından tanıyacağız

Bozbey,  proje kapsamında yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerde Aziz Nesin’in eserlerinin okunup konuşulacağını, anılarının, öykülerinin, dünya görüşünün bazen bir resim, bazen bir karikatür, bazen de bir mektuba dönüşeceğini belirtti. Başkan Bozbey şöyle devam etti, “Aziz Nesin’i konu eden sergiler, filmler izleyecek, başka sanat disiplinlerinde yorumlanmış eserlerini gündeme getireceğiz. En yakın dostlarıyla, sanatçılarla, akademisyenlerle, söyleşecek, Aziz Nesin’i daha yakından tanıyacağız. En önemlisi bu eserlerden güç alıp hem yeni şeyler üretecek hem de kalabalıklaştıkça yalnızlaşan bu dünyada onun yüreğindeki sevgiyi birbirimize aktarıp, belki de daha çok olmanın yollarını bulacağız.”

Bozbey, 2015 yılı boyunca, Aziz Nesin'in tüm varlığıyla ele alınacağı etkinliklere katılım için tüm halka çağrıda bulundu.

 

Nesin’in yaşayan eseri: Nesin Vakfı 

Basın toplantısına katılan Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin de Nesin Vakfı ile ilgili mücadeleye değindi. Ali Nesin,  “Aziz Nesin’in yaşayan eserleri de var. Bunlardan bir tanesi Nesin Vakfı. Nesin Vakfı’nda çocuklar yaşıyor. Çocuklara bugün yemek yiyemeyeceğiz, sizi okutamayacağız diyemeyiz. Bu böyle bir sorumluluktur. Yaşayan bir Nesin Vakfı Ailesi var. Aziz Nesin gerçekten ölmedi. Çünkü onun yaşayan bir eseri var. Bunun için de şimdi biz çalışıyoruz. Bizden sonra da Nesin Vakfı’ndan gelen gençler yaşatmaya devam edecek” diye konuştu. 

Bursa’nın babası Aziz Nesin’in hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Ali Nesin, “Babam 1947 yılında Marshall yardımına karşı çıktığı için  Bursa’da sürgüne mahkum edildi. Bir Sürgünün Anıları adlı kitabında da Bursa maceralarını mizahi bir dille anlatıyor. Bursa, babamın hayatında çok önemli bir dönem olduğu gibi, benim hayatımda da önemlidir. Bursa olmasaydı ben doğmayacaktım. Çünkü Bursa sayesinde babamın hayatı değişmiş ve ilk eşinden ayrılıp benim annemle evlenmiş. Ben de Bursa sayesinde dünyadayım diyebilirim,” dedi.

 

Aziz Nesin Yılı’nda düzenlenecek etkinlikler

2015 yılı boyunca Aziz Nesin ile ilgili söyleşiler, sergi, sempozyum, dinleti, yarışma, tiyatro ve film gösterimleri ve atölye çalışmaları yapılacak. Söyleşilerde Nesin’in üretimi, mücadelesi her yönüyle ele alınacak. Aziz Nesin’in mücadelesi ve savunduğu değerleri konu alan belgeseller gösterilecek. Öğrenciler her hafta kütüphanelerde düzenlenecek masal dinletilerinde Aziz Nesin masallarını deneyimli masal anlatıcılarından dinleme şansı bulacak. Nesin’in insan yanı mizahçılığı mücadelesi, şairliği tiyatro yazarlığı düzenlenecek sempozyumlarda ele alınacak. Usta yazarın kişisel eşyaları mektupları fotoğrafları sergilerde halkla buluşacak. Ayrıca Liselerarası Kitap Kapağı Yarışması aracılığıyla Aziz Nesin’in anılarının öğrencilerin zihninde yarattığı görsel algı belgelenecek.