Kurulduğu yıldan bugüne ulusal ve uluslararası alanda toplum sağlığının korunmasına yönelik başarılı çalışmalara imza atan Türk Kızılayı, Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla İhsaniye Aile Sağlığı Merkezi’nde Kan Alma Birimi'ni Nilüferliler'in hizmetine sundu. Gönüllülük esasıyla toplumun maddi ve manevi kaynaklarını harekete geçirerek insan onurunu korumak için insani yardım çalışmalarını sürdüren Türk Kızılayı, düzenlediği etkinliklerle Türkiye’nin önemli kan ihtiyacını karşılıyor. 2013 yılında gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından temin ettiği kanlarla Türkiye’nin kan ihtiyacının %70’ini karşılayan Türk Kızılayı, Nilüfer’de açılan kan alma birimiyle bu oranı arttırmayı hedefliyor.


Nilüfer Belediyesi ise Türk Kızılayı ile iş birliği yaparak ilçeye anlamlı bir proje kazandırdı. İhsaniye Mahallesi Aile Sağlığı Merkezi’nde açılan Kan Alma Birimi Nilüfer halkı tarafından da takdirle karşılandı. Açılışa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türk Kızılayı Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Nihat Çakır, Kızılay Bursa Şube Müdürü İbrahim Dokunmazer de katıldı.


Açılışa konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Aslında birlik beraberliğe, birlikte yaşayabilmenin erdemlerine her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, kenetlendiğimizi, ben değil biz olduğumuzu ortaya koyabilmek kan bağışıyla da mümkün. Bana göre, 18-65 yaş arasında, önemli bir sağlık problemi olmayan her birey, verdiği kanla kurtaracağı yaşamları düşünmeli. Kendi deneyimlerimden biliyorum kan bağışının, bağışı yapan kişi için en ufak bir rahatsızlığı söz konusu değil. Tam tersine, vücudu adeta tazeliyor. Ve insanlar için, toplum için bir yarar sağladığınızı düşünerek manevi açıdan kendinizi iyi hissediyorsunuz. Biz Nilüfer Belediyesi olarak “önce insan” ilkesiyle hareket eden bir kurumuz. Önümüzdeki beş yılın odak noktalarını belirlerken de “Demokrasi, Özgürlük, Katılımcılık, Sosyal Belediyecilik, Etik ve Eşitlik” dedik. Bu odak noktalarının her biri, merkezinde “insan” olan, insanın mutluluğunu amaçlayan kavramlar. Türk Kızılayı da 1868 yılından bugüne hem Türkiye’de hem de dünyanın dört bir yanında “insan onurunu korumak” için çalışan, “önce insan” diyen bir kuruluş. Kan bağışı yaparak, can olalım, umut olalım, hayat kurtaralım,” dedi.


Törende konuşan Türk Kızılayı Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Nihat Çakır da önemli açıklamalarda bulunarak, “Kan kaynağı olan ama yapılması mümkün olmayan hayati bir sıvıdır. Türkiye’de yıllık 1 milyon 850 bin ünite kan toplanmakta. Bursa’da ise şu anda yıllık 60 bin ünite kan toplanıyor. Bursa’nın ihtiyacı yıllık 90 bin ünite. Umarım bu sayısını arttıracağımız merkezlerle bu sayıya ulaşacağız,” diye konuştu. Kızılay Bursa Şube Müdürü İbrahim Dokunmazer, “İnsanlar kan bağışı yaparsa bu ihtiyaç sona erer. Türkiye’de kan verme bilincini arttırmalıyız. Avrupa’da insanlar maaş çeker gibi üç ayda bir kan vermeye gidiyor,” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından merkezin açılış kurdelesi kesildi. Nilüferli bazı vatandaşlar da merkezde açılış sonrası kan bağışında bulundu.