haber

Nilüfer’de can dostlar için önemli karar

Sokak hayvanlarına yönelik örnek kararlara imza atan Nilüfer Belediyesi, sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi için de teşvik edici uygulamalar başlatacak.

 

Nilüfer Belediye Meclisi Haziran ayı olağan toplantısının açılışında ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihi şahsiyetine yönelik son dönemde artan saldırıları büyük üzüntüyle izlediğini ifade etti. Erdem, “Ayasofya Camii’nde düzenlenen programda Atatürk’e yönelik söylenen sözleri hazmetmek mümkün değil. Bu zihniyetteki din adamlarına, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kuran kişinin de Atatürk olduğunu hatırlatarak bu zihniyeti kınadığımı ifade etmek istiyorum” dedi. CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik saldırıları Millet İttifakı adına kınayan bir bildiri okudu.

Nilüfer “Deneysiz belediye” oldu

Nilüfer Belediye Meclisi’nin Haziran ayı olağan toplantısında sokak hayvanları ile ilgili de önemli ve diğer belediyelere örnek olacak kararlar alındı. Meclis toplantısında, Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nde bakılan hayvanların hiçbir şekilde denek olarak laboratuvarlara gönderilmeyeceği yönünde oy birliği ile karar alındı.

Konu; Türkiye’de hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin sonlanması adına faaliyet yürüten Deneye Hayır Derneği’nin “Deneysiz Belediye” projesi kapsamında Meclis gündemine girdi. Alınan karar sonucu Nilüfer Belediyesi Türkiye’nin ilk “Deneysiz Belediye”lerinden biri oldu.
Nilüfer Belediyesi’nin korumakla yükümlü olduğu sokak hayvanlarının hiçbir zaman laboratuarlara verilmediğinin altını çizen Başkan Erdem, “Üniversitelerden bazen koruma altındaki havyaların deney olarak kullanılmasıyla ilgili talepler geliyor. Biz şimdiye kadar koruduğumuz hiçbir hayvanı deney için bir kuruma vermedik. Ancak bir farkındalık oluşturmak ve örnek olmak için böyle bir kararı aldık” dedi.

Meclis’te ayrıca sahipsiz can dostlarının sahiplendirilmesi için teşvik edici çalışmalar yapılmasına ilişkin görüşler de paylaşıldı ve sokak hayvanlarını sahiplenenlerin Nilüfer Belediyesi Spor salonlarından indirimli olarak yararlanması önerisi karara bağlandı.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Sokak hayvanlarını sahiplenenleri, tesislerimizden yararlandırıp teşvik etmemiz gerekiyor. Bizim en büyük sorunlarımızdan biri sokak hayvanlarımızın sorunları. Muhtarlarımız gereken yardımı gösteriyor ama vatandaşlardan şikayetler alıyoruz. Hayvan haklarıyla ilgili yasa TBMM gündeminde. Bu yasa çıkınca daha sağlıklı kararlar alınabilecek. Mevcut yasa hayvanların alınıp gereken tedavisi yapılarak alındığı yere bırakılmasını öngörüyor. Biz bu işi iyi yapan kurumların başındayız. Yoğunluk çok olunca bazen sıkıntılar oluşabiliyor. Ekiplerimiz 4 ayda 550’yi aşkın kısırlaştırma yapmış. Ancak bölgemizde 7 bine yakın sokak hayvanı popülasyonu var. Yoğunluk çok olunca yetişmek de güç oluyor. Sokak hayvanları için yaşam alanı oluşturmak amacıyla ilgili bakanlıktan talebimiz oldu. Olumlu cevabın yakın zamanda gelmesini umut ediyoruz. Bu alanı oluşturunca daha geniş çaplı hizmet verebileceğiz. Barınağımızı da iyileştiriyoruz. Ama halkımız da can dostların sahiplenilmesi konusunda bize destek olmalı” dedi.