Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de barış, özgürlük, güven ve mutluluk içinde bir Türkiye için herkesi Cumhuriyet’e sahip çıkmaya çağırdı.

 

Nilüfer’de, Türk halkının en büyük bayramı olan Cumhuriyet Bayramı bu yıl da bir başka kutlandı. Gencinden yaşlısına, çocuğuna, kadınından erkeğine on binlerce kişi “Cumhuriyet’e sahip çıkmak” adına hep birlikte omuz omuza, gurur içinde yürüyerek tüm dünyaya barış mesajları verdi.

 

On binler, Cumhuriyet Bayramı sevincini Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda düzenlenen sessiz yürüyüşe katılarak hep birlikte yaşadı.

 

Nilüfer Belediyesi’nin “Benim Cumhuriyetim, Cumhuriyet Benim” sloganıyla düzenlediği yürüyüşe her yaştan her kesimden yurttaş ellerinde Türk bayrakları ile katıldı. Yürüyüş saat 19.00’da Acıbadem Kavşağı’nda başladı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri Lale Karabıyık, Ceyhun İrgil, Erkan Aydın, CHP Bursa İl Başkanı Zafer Yıldız, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Yücel Akbulut, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de aralarında yer aldığı on binlerce kişi Cumhuriyet coşkusunu hep birlikte yaşadı. Yürüyüşe Üsküp’ten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in daveti ile gelen Makedonya Atatürkçüler Derneği Başkanı Halil Abdullah ve dernek üyeleri de katıldı.

Herkes ellerinde Türk bayrakları omuz omuza, el ele vererek Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda Hastane alanına doğru yürüdü.

 

Bu yıl yaşanan terör olaylarında yaşamını yitiren şehitler ve canlar için “sessiz” olarak gerçekleştirilen yürüyüşte Nilüfer’den tüm dünyaya barış mesajları yükseldi.

Cumhuriyet Bayramı sevinci yürüyüşe katılanların Hastane Alanı’na ulaşmasıyla doruğa çıktı.

 

Muazzez İlmiye Çığ’dan mesaj

Hastane alanını dolduranlar burada Cumhuriyet coşkusunu yaşamaya devam etti. Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Kayra Smyrna Kaymaz’ın sunuculuğunu yaptığı programda önce ilk kadın Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın Nilüferlilere, Bursalılara özel olarak verdiği Cumhuriyet mesajı izlendi. Mesajında Atatürk’ün devrimlerinin önemine dikkat çeken Çığ, “Devrimlerin temeli kadının erkeğin el ele ileriye bakmasıdır. Atatürk, devrimin sesinin sözünün sanatla olacağını söylemiştir” dedi. Çığ, Cumhuriyet yürüyüşüne katılanlara da  “Nilüfer halkına büyük minnet duyuyorum, Cumhuriyet’e böylesine sahip çıktıkları için” diyerek duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Muazzez İlmiye Çığ’ın mesajı Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının en anlamlı anlarından biri oldu.

 

En büyük bayram bugün

Muazzez İlmiye Çığ’ın mesajının izlenmesinin ardından da Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey ile birlikte sahneye çıkarak Cumhuriyet Bayramı konuşmasını yaptı. Başkan Bozbey’in konuşması işaret diline de çevrildi.

Konuşmasına “Merhaba, ölümsüz Cumhuriyetimizin bekçileri, merhaba demokrasi diyenler, barış diyenler ” sözleriyle başlayan Başkan Bozbey, en büyük bayramı hep birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti ve ardından Paul Eluard’ın “Özgürlük” şiirini okudu.

 

Başkan Bozbey, alanı dolduran on binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmasında Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bu ülke için şehit olan, can verenleri andı. Bozbey “Bize bu büyük emaneti bırakan, saltanatı yıkıp, Cumhuriyet’i kuran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygıyla, rahmetle anıyorum. Teröre kurban verdiğimiz tüm şehitlerimize, barış yolunda, özgürlük yolunda yitirdiğimiz tüm canlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

 

Özgür, birlik beraberlik içinde, insanı ilk sıraya koyan, kardeşin kardeşi kırmadığı, insanların huzur ve güven içinde olduğu, kimsenin aç kalmadığı, kimsenin kimseyi ötekileştirmediği, kadınların erkeklerle yan yana omuz omuza durduğu, eğitimin çorbaya dönmediği, üniversitelerin idarecilerinin, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet’e sahip çıktığı bir ülke özlemini dile getiren Başkan Bozbey, tüm bu özlemleri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dile getirdiğini söyledi. Bozbey alanı dolduranlara “O’nun bu özlemini, bu en büyük bayramda, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerçek yapmaya söz veriyor musunuz? diye sordu ve halkın “söz veriyoruz” yanıtı üzerine şöyle devam etti: “Bilirim ki, sizler bu sözlere sahip çıkarsınız. O nedenle; yıllardır, Nilüfer’de Cumhuriyet işte böyle coşkuyla, işte böyle bir başka kutlanır. En büyük bayramımız olan Cumhuriyet Bayramı’nı salonlarda değil, halkın ulaşamadığı yerlerde değil, sokaklarda, alanlarda kutlamaya devam edeceğiz. Cumhuriyet’in ilelebet yaşaması adına, Cumhuriyetimize sonsuza kadar sahip çıkacağız.

Tüm provokasyonlara rağmen, Cumhuriyet sevdalılarının bu alanda buluşmasına engel olmaya çalışan birilerine rağmen, Cumhuriyet biziz, biz Cumhuriyetiz. Cumhuriyet kutlamasının merkezi, adresi Nilüfer’dir, bunu siz sağladınız. Tüm dünyaya, Cumhuriyet’e ve geleceğimize sahip çıkacağımızı gösterdik. Beraberce, barış içinde, ilelebet yaşayacağımızı gösterdik. Teşekkürler sizlere.”

 

Özlediğimiz ülke çok yakın

Gönüllerdeki ülkeye ulaşmanın çok yakın olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey,

“İşte buradaki binlerle ve gönlü bizimle olanlarla özlediğimiz ülke çok yakın. Sizlerle güçlüyüz, sizlerle varız, sizlerle yaparız. Eminim o ülkenin temellerine sahip çıkarız. Kutlu olsun en büyük bayramımız, kutlu olsun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Başkan Bozbey’in konuşmasının ardından düzenlenen havai fişek gösterisi ile büyük coşku yaşandı.

 

Fahir Atakoğlu’ndan muhteşem konser

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fahir Atakoğlu da verdiği muhteşem bir konserle anlam kattı. Şef Hakan Aksoy yönetimindeki orkestra eşliğinde sahneye çıkan Fahir Atakoğlu açılışı Anadolu isimli eseriyle yaptı. Müziğiyle herkese unutulmaz duygular yaşatan Atakoğlu, konser arasında yaptığı konuşmada herkesin Cumhuriyet Bayramını kutladı ve bu anlamlı günde böyle bir etkinlikte yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Başarısı pek çok uluslararası ödülle tescil edilen Fahir Atakoğlu konserde orkestra eşliğinde Demirkırat, Yeşilada, Sarızeybek, Cumhuriyet gibi unutulmaz eserlerini seslendirerek Cumhuriyet coşkusunu doruğa çıkardı. Konserde Dilek Türkan ve Meyra da sahne aldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, konser sonunda sahneye çıkarak Fahir Atakoğlu’na çiçek verdi ve tüm sanatçılara teşekkür etti.

 

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları “Benim Cumhuriyetim, Cumhuriyet Benim” yazılı alev gösterisiyle sona erdi.