haber

Nilüfer’de engeller örnek projelerle aşılıyor

Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Uygar Engelliler Derneği, Altı Nokta Körler Derneği Bursa Şubesi,Türkiye Sakatlar Derneği Şubesi, Sosyal Yardım ve Eğitime Katkı Derneği temsilcileri ve Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Toplantıda CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ve CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan Cumhuriyet Halk Partisi’nin ortaya koyduğu engelliler politikası, fiziksel çevrenin düzenlenmesi ve sosyal yaşama erişim projeleri hakkında bilgi verdi.

Nilüfer Belediyesi’nin engelli yurttaşlar için hayata geçirdiği hizmetler hakkında bilgi veren Nilüfer Belediye Başkanvekili Metin Tuncel ise, Nilüfer Belediyesi’nin kent yaşamına yönelik projelerde engellileri ön planda tutan bir yaklaşım sergilediğini, Türkiye’ye örnek olan projeler sayesinde engellilerin Nilüfer’de sosyal yaşama adapte olabildiklerini belirtti.

Engelsiz Nilüfer projesi kapsamında ilçede engelsiz bir kent ortamı yaratmak ve Nilüfer’in fiziki yapısının tüm engellilerin ulaşımını kolaylaştıracak şekilde düzenlemek için çeşitli çalışmaların sürdüğünü kaydeden Tuncel, “Bursa’nın ilk görme engelliler kütüphanesini, Nilüfer’de Akkılıç Kütüphanesi bünyesinde hizmete açtık. Bursa’nın ilk engelliler parkını Osmangazi Rotary Kulübü işbirliğiyle, Esentepe Mahallesi’nde hizmete açtık. Geçen yıl açtığımız Bizim Ev'in Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi ise 9 yaş üzeri fiziksel, zihinsel, görme ve işitme engellilere randevulu sistemle gündüz bakım hizmeti veriyor. Merkezde engellilerin becerilerini geliştirecek atölye çalışmaları da yürütülüyor. İsteyen görme engellilere bilgisayar kullanımı, baston kullanımı, dış mekânlarda bağımsız hareket edebilme ve kişisel idare eğitimlerinin verildiği Bizim Ev’de, zihinsel ve bedensel engellilere de bakım hizmeti veriliyor. Engelli ve ailelerine psikolojik destek, engelli hakları ile ilgili bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti, ebru, takı tasarımı, müzik, resim, ahşap boyama, yemek pişirme gibi atölye çalışmaları, eskrim, basketbol, masa tenisi, futbol gibi spor çalışmaları, çevre gezileri, tarımsal bahçe uygulaması, drama çalışmaları, bilgisayar, İngilizce vb eğitimlerin verildiği merkezden açıldığından bu yana yaklaşık 2000 kişi yararlandı,” dedi.