haber

Nilüfer’de gerçeği aratmayan tatbikat

Nilüfer Belediyesi Sivil Savunma Uzmanlığı öncülüğünde Nilüfer Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, Zabıta Müdürlüğü, Nilüfer Arama Kurtarma (NAK), Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Bursa Şubesi ile Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü iş birliğinde Halk Evi’nde yapılan tatbikat, gerçeği aratmadı.

 

AFAD Sivil Savunma Uzmanı ve ekibinin de gözlemci olarak katıldığı tatbikatta, senaryo gereği ilk olarak meydana gelen deprem sonrasında çalan siren sesi ile başladı. Bu sırada görevliler “Dikkat bu bir deprem tatbikatıdır” ikazında bulunarak, herkesin çök-kapan-tutun pozisyonu alması söyledi. 2 dakika süren deprem tatbikatının ardından yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Bu sırada görevliler, binada bulunanların güvenli bir şekilde binayı tahliye etmesi uyarısında bulundu. Halk Evi’ndeki personel ve tatbikat sırasında kurum içerisinde bulunan vatandaşlar, görevlilerin yönlendirmesi ile binayı tahliye etti. Tahliye sırasında asansörlerin kullanılmasına izin verilmedi. Tahliye olan tüm personel ve vatandaşlar binanın arkasındaki toplanma alanında bir araya geldi.

 

Mahsur kalanlar kurtarıldı

Tatbikatta senaryo gereği binada mahsur kalan bir kişi, teras katından itfaiyenin yangın merdiveni ile kurtarıldı. Çıkan yangından etkilenenler de ekipler tarafından sedye ile dışarı çıkarıldı. Başarıyla gerçekleşen kurtarma çalışmasını çevrede bulanan vatandaşlar da ilgiyle izledi. Kurtarma çalışmasının ardından itfaiye tarafından oluşturulan yangın standında personel söndürme çalışmasına katıldı. Tatbikat plan çerçevesinde sorunsuz bir şekilde tamamlanırken Nilüfer Belediyesi personeli de olası bir afet ve acil durum karşısında yapılacaklar konusunda tecrübe kazandı. Tatbikatta, Nilüfer Belediyesi’nin kardeş kenti Tokai’den gelen Afet Önleme ve Kriz Yönetimi Uzmanı ve Yangın Söndürme personeli Hiroyuki Kawasaki de çalışmaları yakından takip etti.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Nilüfer Sivil Savunma Uzmanı Veysi As’tan tatbikat hakkında bilgi alarak görev alan personeli kutladı. Tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Nilüfer Sivil Savunma Uzmanı Veysi As, “Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da tatbikatı başarıyla sonlandırdık. Deprem ve yangın senaryosuyla gerçekleştirilen tatbikatta personelimiz kuralları aynen yerine getirdi. İlk iki dakikada çök-kapan-tutun taktiğini uyguladık. Daha sonra ise tüm bina iki dakikada boşaltıldı” dedi.