haber

Nilüfer’de Organik Pazar kapılarını açtı, tohumlar takas edildi

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu 17 Nisan Dünya Çiftçi Mücadele Günü’nde anlamlı bir etkinliğe imza attı. Konak Pazar Alanı’nda hem Organik Pazar açılışı yapıldı hem de 1. Nilüfer Yerel Tohum Takas Etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe,  ‘Başkan Burada’ Projesi kapsamında makamını bir günlüğüne Konak Mahallesi’ne taşıyan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı. CHP Bursa milletvekili adayları, Nilüfer Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı törende açılış konuşmalarını EKODER Başkanı Ayfer Şahin ile Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu yaptı.

 

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, doğada yaşanan büyük tahribatın çevre bilinci eğitiminin zamanında verilmemiş olmasından kaynaklandığını söyledi. Başkan Bozbey, “75 yıl önce kurulan Köy Enstitüleri kapatılmasaydı, Türkiye bugün kırsal kalkınmada çok daha üst seviyede olacaktı” dedi.  Köy Enstitüleri’nin eğitim ile dünyayı değiştirmek adına kullanabilecek büyük bir gücün simgesi olduğunu söyleyen Bozbey,  şöyle devam etti: “Türkiye’nin bugün yaşadığı sorunların en başında yine eğitim gelmektedir. Eğer bugün ekolojik yıkımlar ve iklim değişikliğini yaşıyorsak, çevre bilinci eğitiminin zamanında verilmemiş olmasındandır. Doğayla dost yaşamayı öğrenememiş olmamızdandır” dedi.

 

‘Tarımsal üretimi destekliyoruz’

Dünya Çiftçi Mücadele Günü’nde, çiftçilerin yanlış politikalar nedeniyle zor durumda kaldığını kaydeden Bozbey, “2014 seçimleriyle birlikte köyken mahalle statüsüne geçerek bize bağlanan kırsalımızla, artık ‘kocaman bir aile’ haline gelen Nilüfer’de, tarımsal üretimi tüm olanaklarımızla destekliyoruz. Kent ile kırı buluşturacak Küçük Ölçekli Kent Bostanları proje çalışmalarımız sürüyor. Kırsal mahallelerdeki Kadın Derneklerimizin sayısı 15’i buldu. Bitkisel ve hayvansal üretimleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri’nin kurulmasına destek vererek gerçekleştireceğiz. Yine, ücretsiz olarak dağıttığımız fidanlarla, ürün çeşitliliğinin geliştirilmesini sağlıyoruz. Akademisyenlerle işbirliği halinde çiftçilerimize eğitimler düzenlerken, ‘Önder Çiftçi’ uygulamamızla da örnek oluyoruz. Ayrıca, kentte yaşayan, toprakla uğraşmak ve üretmek isteyen insanımızı da organik ve doğal tarıma yönlendirecek projeler yürütüyoruz” diye konuştu.

 

Yerel tohum üretim, çoğaltım ve saklama projesinin 1. Nilüfer Yerel Tohum Takası ile ilk meyvesini verdiğini belirten Bozbey, “Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Kırsal Alan Bürosu, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Grubu ve Ekoder, kırsal mahallelerimizden topladıkları 4 bin paket yerel tohumu katılımcılara dağıtıyoruz. Açılışı yapılan Organik Pazar’ımız da bu alandaki atılımımızın önemli bir adımıdır. Biz, ‘kırsaldan kaçan değil, kırsalda üreten’ çiftçilerimizi kentimizin bir değeri haline getirmek için canla başla çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” diye kaydetti.

 

Organik üretim desteklenmeli

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç.Dr. Ertuğrul Aksoy da projenin önemine dikkat çekerek, “Bursa’da ilk olan FSM’deki organik ürün satışı yıllardır önemsendi. Günümüzde koşullarında bir gecede köyden mahalleye dönüşen alanlarımız için bu tür projeler örnek adımdır. Ekolojik projelerle organik üretim desteklenmeli. Taş ocağı, termik santral yapımları kırsal alanlara büyük zarar verecektir” dedi.


Konuşmaların ardından Yerel Tohum Paneli’ne geçildi. Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay’ın yönettiği panelde, Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Üyesi Adnan Çobanoğlu, Uzman Dr. Mete Ekşioğlu ve Dr. Füsun Tezcan, katılımcıları kendi alanlarında bilgilendirdi. Panel sonunda Başkan Mustafa Bozbey katılımcılara teşekkür plaketi verdi. Etkinliğe katılanlara organik yemek ikramı yapılırken, öğleden sonraki bölümde ise Yerel Tohum Forumu yapıldı.

 

1. Nilüfer Yerel Tohum Takası etkinliği kapsamında Bursa ve diğer illerden çok sayıda çiftçi ve tohum grubu takas yapma imkânı buldu.