haber

Nilüfer’de sağlıklı yaşlanma semineri

Konak Kültürevi’nde düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nden Dr. Hatice Büyükçoban, kurum olarak 2011 yılında bin 200 hastaya ücretsiz evde bakım hizmeti verdiklerini dile getirerek her zaman engelli ve bakıma muhtaçların yanında olduklarını ifade etti. Büyükçoban, sağlıklı yaşlanmanın ömrü uzattığına dikkat çekerek, yaşlı bakımı konusunda toplumdaki tüm bireylerin eğitim alması gerektiğinin altını çizdi.

Bursa Alzheimer Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Bilgen Taneli ise dünya nüfusunun hızla arttığını kaydederek, 7 milyar olan bugünkü nüfusun 2050 yılında 10 milyar olacağına dikkati çekti. Nüfus artış hızının gelişmekte olan ülkelerde daha ileri seviyelerde olduğunu belirten Taneli, “Yaş, ortama ve yaşam biçimine göre uzar. Genetik faktörler, alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar, mutsuzluk, maddi zorlanmalar yaşlanmayı hızlandırır. Hayata pozitif bakmak, iyimser ve kendiyle barışık olmak yaşlanmayı geciktirirken, oluşabilecek hastalıkları da önler” dedi. 

Yaşlanmayla birlikte en sık görülen hastalığın Alzheimer olduğunu kaydeden Taneli, “Bu hastalık çok sinsidir. Başlarda bellek ve davranış bozukluğu olur. Ülkemizde 450 bin dünyada ise 15 milyon Alzheimer hastası var. B 12 vitamini eksikliği bu hastalığın riskini arttırır. Dolayısıyla sağlıklı beslenme ve yaşam kendi elimizde olduğu gibi ömrümüzü uzatmakta insanoğlunun elinde” diye konuştu. 
Kızılay Bursa Genel Koordinatörü, Sevim Tanrıkulu da hasta bakım hizmetlerinin Türkiye’de yeni yeni profesyonelleşmeye başladığını kaydederek, “Hepimiz uzun yaşamak isteriz ama yaşlanmak istemeyiz. Maalesef yaşlanacağız ve belki de bakıma muhtaç olacağız. Bakımda öncelikli hedefler, kişinin itibarını ve değerlerini göz önünde bulundurarak, hizmetleri en üst standartlarda sunabilmektir. Ülkemizde bakıcılar tam anlamıyla eğitimli değil. Evde bakım günümüzde aileler çekirdek yapıya dönüşünce değişti. Hasta ve yaşlı bakım hizmetleri yeterli değil. Eğitim ve araç-gereç donanımıyla bu eksikliğin giderileceğini umuyoruz” şeklinde konuştu. 

Seminerde İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Işık ve Aile veSosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Mustafa Baştürk de çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirirken, Diyetisyen Dr. Merih Eskicioğlu da katılımcıların sorularını cevapladı.