haber

Enerji verimliliği Nilüfer de masaya yatırıldı

'Daha iyi bir dünya' projesi kapsamında yapılan toplantıların ikinci ayağı Konya’nın ardından Bursa’da Nilüfer Belediyesi öncülüğünde Uğur Mumcu Sahnesi’nde yapıldı. İklim değişikliği ve enerji verimliliği konusunda Türkiye’de farkındalık yaratmak ve kamuoyunu bilgilendirmek hedefiyle düzenlenen toplantıya Nilüfer Belediye Başkanvekili Kerem Samuk, WWF- Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Talat Müftüoğlu ile projeye destek veren kurum temsilcileri katıldı.

 Seminerin açılış bölümünde konuşan Nilüfer Belediye Başkanvekili Kerem Samuk, enerji verimliliğinde en önemli faktörün enerji tasarrufu olduğunu belirtti. WWF- Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem de sera gazı emisyonunun atmosferdeki seviyesinin doğanın kabul edebileceğinin bin katı daha fazla arttığını vurgulayarak, bireysel atılacak adımların iklim değişikliği mücadelesinde son derece etkili olabileceğini vurguladı. Küresel iklim değişikliğinin bütün dünyanın en büyük çevre ve kalkınma sorunu olduğunu ifade eden Kalem, “Günümüzde doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımının öncelik olarak ele alınması gerekmektedir. Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede hükümetler ve iş dünyasının atması gereken adımların yanında bireylere de ciddi sorumluluklar düşmektedir. Sera gazını emisyonlarını azaltmanın kısa vadede ekonomik ve etkin yolu enerji verimliliğidir. Bu kapsamda yürüttüğümüz bu proje toplumda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Projeye destek veren başta Nilüfer Belediyesi ve diğer kurumlara çok teşekkür ederim” dedi.

  Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Talat Müftüoğlu ise, “Dünyada enerji ihtiyacı oranı her yıl yüzde 5 oranında artmakta. Gelişmekte olan ülkemizde de buna paralel olarak yüzde 10’a yakım enerji ihtiyacı söz konusu. Doğal hayatın korunması için herkesin duyarlı olması gerekir. Türkiye enerji ihtiyacını yüzde 60’ını dışarıdan karşılamakta. Dolayısıyla maliyetli olan unsurun hem tasarruflu kullanılması gerek hem de yenilenebilir kaynaklara yönelerek çevreci enerjiye yönelinmesi gerekir. Fosil yakıtlarının sera gazlarına etkisi çok önemli orandadır. Dolayısıyla çevre problemleri tüm dünyayı etkilemektedir. Bugün Türkiye’de yalıtımla enerji tasarrufu çok önemli derecede artmaktadır” diye konuştu.

 Fiili Boya Yalıtım Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk da katılımcıları yalıtımın önemi hakkında bilgilendirdi. Tüm Türkiye’deki binaların ısı yalıtım yapılması halinde yılda 15 milyar TL’ye eş değer enerji tasarrufu sağlanacağını ifade eden Dindoruk, ısı yalıtımla Bursa’da bir apartman dairesinin yıllık doğalgaz sarfiyatının yüzde 52 azaltılabileceğini sözlerine ekledi.  
 Toplantıda ayrıca destek veren diğer kurumların temsilcileri de ısı yalıtım, enerji verimliliği ve kurumsal çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.