haber

Nilüfer’de sanat tarihine geçecek sergi

Beş yıl önce aramızdan ayrılan şair-ressam İlhan Berk’in tablo ve özel eşyaları belli bir üslup ve belli bir tema anlayışıyla Nâzım Hikmet Kültürevi’nde sergileniyor. Nilüfer Belediyesi sanat tarihinde fazla örneğine rastlanmayan bir sergiyi sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Beş yıl önce yaşama veda eden Türk şiir ve resminin öncü sanatçılarından İlhan Berk’in tablolarıyla özel eşyaları estetik değerler içerisinde izlenime sunuluyor.

Sergide, Berk’in kendi kalemiyle ele aldığı denemeleri, notları, mektupları, Bursa ve diğer kentlerde çektirdiği fotoğrafların yanı sıra çalışma odasıyla özel eşyaları yer alıyor. Realist bir üslupla "Berk'in evi" olarak hazırlanan sergi,  izleyiciyi sanatçının dünyasına davet ediyor.

Sergi dolaysıyla Nilüfer Belediyesi tarafından, sanatçının biyografisiyle, eserlerinin yer aldığı koleksiyon niteliğinde bir de katalog bastırıldı. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde yer alan sergi düzenlenen resepsiyonla açıldı. Resepsiyona Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcıları Ahmet Çakıcı, Turgay Erdem, sergiye destek sağlayan sanatçının oğlu Ahmet Berk ile yeni dönem şairlerden Gonca Özmen ve çok sayıda konuk katıldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey açılış konuşmasında, İlhan Berk’in Bodrum’daki müzede bulunan eşyalarının ilk kez dışarı çıkarılarak Bursa’ya getirildiğini hatırlattı. Nilüfer’in bir sanat kenti olduğuna dikkat çeken Bozbey, tüm kamuoyunu sanata daha fazla destek vermeye çağırdı. Bozbey, sergiye destek veren Ahmet Berk ile Gonca Özmen’e teşekkür etti. Ahmet Berk de yaptığı konuşmada babasının 40 yıl önce Bursa’ya geldiğini söyleyerek yeniden Bursa ve Nâzım Hikmet ile buluşmasının önemli olduğunu belirtti.

Konuşmanın ardından Başkan Bozbey, Ahmet Berk ile sergiye Şişli Terakki Lisesi’nden getirdiği otuz öğrencisiyle birlikte katılan şair Gonca Özmen’e anılık takdim etti.

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açılan “İlhan Berk’e Ev Ziyareti” adlı sergi 20 Kasım’a kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.