haber

Nilüfer’deki kadın derneklerinden doğal köy ekmeği

GDO'lu katkı maddelerinin fırınlarda üretilen ekmekte de kullanıldığı iddialarından sonra gözler doğal ekmek üretimine çevrildi. Bursa’nın Yaylacık Mahallesi’ndeki kadın derneği üyelerinin, ninelerinden kalma ekşi maya ile ürettikleri doğal köy ekmekleri de giderek daha fazla talep görmeye başladı.

Nilüfer’in kırsal mahallelerinde kadınların istihdamını arttırmak ve sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla Nilüfer Belediyesi desteğiyle kurulan 30 kadın derneğinden 9’u taş fırınlarda ürettikleri köy emekleri ile kendilerine ek gelir sağlarken çok sayıda kişiye de doğal ekmek yeme fırsatı sunuyor.

Nilüfer Belediyesi’nin desteği ile yapılan taş fırınlarda köy ekmeği üreten kadın derneklerinden biri olan Yaylacık Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyelerinin, başta köy ekmeği olmak üzere ürettiği doğal ürünler büyük ilgi görüyor. Kadınlar her gün yaptıkları katkısız köy ekmekleri ile damak tadlarına da hitap ediyor.

Sabahın 5’inde uyanıp ekmek hamuru için kolları sıvadıklarını belirten kadın derneği üyeleri, “Un, tuz, ekşi maya ve ılık su ile hamuru yoğurduktan sonra 2,5 saat bekletiyoruz. Tabi bu ekşi maya ninelerimizin kullandığı mayalar. İçinde hiçbir katkı maddesi yok. Hamurumuz kabardıktan sonra tek tek tartarak, ekmek teknelerine koyup 2 saat de orada bekletiyoruz. Daha sonra önceden odun ateşiyle yaktığımız fırınımızda ekmeklerimizi 1 saat pişiriyoruz. Her gün pişirdiğimiz doğal köy ekmeklerini bakkallara, lokantalara ve telefon ile sipariş verenlere satıyoruz. Kazandığımız paraları aylık olarak paylaşıyoruz. Kazandığımız parayla da ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Kendi kazandığımız parayı harcamak ayrı bir mutluluk. Bize bu fırsatı sunduğu için Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e çok teşekkür ediyoruz” dediler.

Başta ekmek olmak üzere ürettikleri ürünlerde katkı maddesi asla kullanmadıklarını belirten kadınlar, “Ailemize, çocuklarımıza ne yediriyorsak satmak için yaptığımız ürünleri de aynı şekilde yapıyoruz. Bütün ürünlerimiz doğal. Malzeme olarak ise en iyisini ve bol bol kullanıyoruz. Bizim ürettiğimiz ürünleri, ekmekleri alanlar memnun kalıyor, çünkü bir dahaki sefere gelip daha fazla alıyorlar. Özellikle ekmek için tekrar arayıp teşekkür ediyorlar. Ekmeğimizin içinde hiç bir katkı maddesi bulunmuyor. Aklımıza bile gelmedi. Ekmeğimize o kadar çok ilgi var ki, önceleri haftada bir gün ekmek yaparken, şimdi artık haftanın iki günü çift diğer günleri tek sefer fırını yakıyoruz. Ekmek yetiştiremiyoruz desek yeridir” diye konuştu.

Ekmek yapmanın yanı sıra ürettikleri ürünlerle ev yemekleri yapan kadınlar, Nilüfer Belediyesi’nin desteğiyle mahallede açtıkları lokantada da yaptıkları yemeklerle büyük ilgi görüyor. Lokantada dönüşümlü çalışan Yaylacık Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri artık iş hayatına da alışmış durumda. Lokantaya da ev yemeği lezzetini taşıdıklarını belirten kadınlar, “Derneğimizin işlettiği lokantada da ev yemekleri yaparak mahalle esnafına ve gelen misafirlerimize hizmet ediyoruz” dediler.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e kendilerine böyle bir imkân sağladığı için teşekkür eden dernek üyesi kadınlar, yaptıkları işler sayesinde sosyalleştiklerini de belirttiler. Kadınlar, “Bize desteklerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz. Çünkü biz birer ev kadınıydık. Şimdi yaptığımız ürünlerle para kazanıyoruz. Kendi özgüvenimizi geri kazandık. Yeri geliyor biz eşlerimiz ve çocuklarımıza para veriyoruz. Hiçbir zaman parasız kalmıyoruz. Kazandığımız parayla da daha fazla sosyal hayatın içine giriyoruz” şeklinde konuştu.