haber

Nilüfer’in Agroekoloji Pratikleri ve Gıda Sistemi Müdahaleleri tam not aldı

Nilüfer Belediyesi’nin, agroekoloji pratikleri ve gıda sistemi müdahaleleri İzmir’de düzenlenen 9. Kentsel ve Bölgesel Araştırmalar Ağı (KBAM) Sempozyumu'nda  anlatıldı.  

 

ODTÜ ve İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Planlama Ajansı'nın (İZPA) düzenlediği 9. Kentsel ve Bölgesel Araştırmalar Ağı (KBAM) Sempozyumu İzmir’de düzenlendi. Kent ve bölge konularında bilimsel üretkenliğe ve ortak çalışmaya ivme kazandırmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren 9. Kentsel ve Bölgesel Araştırmalar Ağı (KBAM),  sempozyumda birçok konu ve kuruma ev sahipliği yaptı. Nilüfer Belediyesi de, “Afetlerden öğrendiklerimiz-öğrenemediklerimiz: Cumhuriyetin 100.  Yılında Mekansal Araştırmaların ve Planlamanın Yeri, İşlevi” temalı sunumunu sempozyumun “Çoklu Krizler Çağında Kentlerin Gıda Politikasını Planlamak” oturumunda paylaştı.

Nilüfer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü FUSILLI Projesi Yürütücüsü ve  Sağlıklı Kentler Proje Koordinatörü Mehmet Can Yılmaz, “Nilüfer Kentsel Gıda Politikası Çalıştayı, Gıda Sistemi Dönüşümü Müdahale Noktaları ve Yaşayan Laboratuvar Deneyimleri” konulu sunum yaptı. Yılmaz, toplantıda gıda sistemini dönüştürmenin nedenleri, dönüşümün öncüleri, müdahale noktaları, FUSILLI projesi, Kent Konseyi katılımcılık modelinin avantajları, Hasanağa Gıda Merkezi, çiftçi destekleri, analizler, Nilüfer Bostan satış noktaları, paydaşlarla ilişkiler, laboratuvar uygulamaları, tematik yıllar, Nilüfer Kentsel Gıda Politikası yol haritası ve vatandaş katılımına dair çalışmalara değindi.

Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay da “Agroekoloji Pratikleri” üzerine sunum gerçekleştirdi. Dünyadaki kentsel tarım ve kent bahçeciliği tarihi ile iyi uygulama örneklerinden bahseden Arca Atay, Nilüfer’in, Ekobahçe, Ürünlü Kent Bostanları, Tohum Kütüphanesi, eğitimler, atölye çalışmaları, tıbbi aromatik bitkiler, tohum takas şenlikleri, kompost evi, projelerinin yanı sıra vatandaş, çiftçi ve tüketicilere yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Toplantıda İBB İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Gıda Politikaları Uzmanı Berkan Özyer, İzmir Demokrasi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Karşıyaka Kentsel Gıda Stratejisi Koordinatörü Emel Karakaya Ayalp de ilgili konularda çalışmalarını anlattı. Kırsal Alan Büro Sorumlusu Pelinsu Deveci de, Nilüfer’deki iyi uygulama örneklerini görmek isteyenleri Nilüfer’e davet ederken, çalışmalar hakkında bilgi verdi.