haber

Nilüfer’in hava raporu açıklandı

Sağlıklı kent oluşturma hedefiyle çalışmalarını titizlikle yürüten Nilüfer Belediyesi, hava kirliliği konusunda farkındalık oluşturmak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yıl boyunca ilçenin hava kalitesini ölçüyor. Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nin çatısında bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’ndan 2019 yılında elde edilen veriler, Halk Evi’nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

Toplantıda Nilüfer’in hava kalitesi 2019 yılı verileri, proje danışmanı ve Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir tarafından değerlendirildi.

Halk sağlığı adına her yıl ilçenin havasını, suyunu ve elektromanyetik kirlilik oranını takip ederek sonuçları kamuoyuyla paylaştıklarını dile getiren Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, olası riskler konusunda da ilgili kurumları uyardıklarını ifade etti.

Nilüfer’in hava kalitesini izlemek için 2014 yılında BEBKA desteği ile alınan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’yla 2015 Nisan ayından bu yana düzenli ölçüm yaptıklarını söyleyen Erdem, “Bu istasyondaki cihazlar, temel hava kirleticileri olan; toz, kükürt dioksit, azot oksitler, karbon monoksit, ozon ve hidrokarbon oranlarını ölçmekte ve ayrıca meteorolojik verileri de anlık olarak alabilmektedir. Ayrıca elde edilen tüm değerler saatlik bazda ilgili danışmanımız tarafından gözden geçirilmektedir. Oluşturulan raporlar, Bursa’daki ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılmaktadır” şeklinde konuştu.

Proje danışmanı Prof. Dr. Yücel Taşdemir de, Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’ndan elde edilen verileri yorumladı. Verilerde, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği’nin sınır değerlerini baz aldıklarını belirten Taşdemir, verileri, ABD Çevre Koruma Ajansı Hava Kalitesi İndeksi ile Ulusal Hava Kalitesi İndeksi Kesme Noktaları kapsamında değerlendirdiklerini ifade etti.

Taşdemir, buna göre Nilüfer’in hava kalitesinin mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini açıklayarak, 2019 yılında elde edilen verilerin, genel olarak sınır değerlerin altında olduğunu vurguladı. Taşdemir, “Hava kirliliği, çeşitli doğal ve insan kökenli emisyon kaynaklarından oluşabiliyor. Sonuçlara baktığımızda, sadece partikül madde 10 soğuk kış aylarında standart değerleri aşarken, sıcak yaz aylarında da değerinin düştüğünü gözlemledik. Ölçüm yaptığımız diğer kirleticilerde de yıl boyunca standart değerlerin aşılmadığını gördük. Buna göre Nilüfer’in havasının, iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yücel Taşdemir, hava kirliliğinin çözümü için önerilerde de bulundu. Hava kalitesinin artırılması için çevre bilincinin çocuk yaşlardan itibaren bireylere aşılanması gerektiğine dikkat çeken Taşdemir, tüm emisyonların kontrollerinin sağlanması, yeşil alanların artırılması, yüksek binalar yapmaktan kaçınarak hava koridorlarının artırılması, planlamalarda hava kalitesinde oluşacak etkilerin dikkate alınması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.