haber

Nilüfer Tiyatro Festivali’nde oyunları 17 bin 500 kişi izledi

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği, Türkiye’nin en kapsamlı ve en uzun soluklu tiyatro festivali olan Nilüfer Tiyatro Festivali 5’inci kez  sanatseverlerle buluştu.
“Seyirci kalma” sloganıyla düzenlenen festival, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde düzenlenen muhteşem bir gala ile “perde” dedi ve tam 32 gün sürdü.

5’i  yurtdışından toplam 53 tiyatro topluluğunun yer aldığı 5. Nilüfer Tiyatro Festivali, tiyatro severlere tam bir ziyafet yaşattı.

Tiyatro severler festival çerçevesinde, 7,5 TL ile 30 TL arasında değişen bilet fiyatları ile birbirinden değerli oyunları izleme şansı buldu.

32 günde 113 temsil

7 ayrı sahnede toplam 113 temsilin gerçekleştiği festivalde, 7 atölye, 3 konser ve 1 sergi de düzenlendi. 53 topluluğun katıldığı  5. Nilüfer Tiyatro Festivali’nde Türkiye’nin yanı sıra, 5 ayrı ülkeden de topluluklar yer aldı.

28 Mart’ta Bizim Tiyatro’nun sahnelediği  “Yargı” ile başlayan festival kapsamında Haldun Dormen’in rol aldığı  “Müfettiş”,  Tiyatro İstanbul’un  “Anlatılan Senin Hikayendir”, Antalya Şehir Tiyatrosu’nun sahnelediği “Tarla Kuşuydu Juliet”, Ankara Sanat Tiyatrosu’nun sahnelediği “Tesadüfen Kadın”, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun sahneye koyduğu  “Kim Var Orada Muhsin Bey’in Son Hamlet’i”, Jest Tiyatro’nun “Havada Yüzmek”,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın  “12. Gece”, Genco Erkal’ın oynadığı “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın “Gergedan” isimli oyunları  izleyici ile buluşan oyunlar arasındaydı.

Festivalde ayrıca Ankara Devlet Tiyatrosu “Shakespeare’in “Hamlet” isimli oyununu bale dilinde sahneledi.

Yabancı oyunlara büyük ilgi

Yabancı ülkelerden gelen tiyatro toplulukları oyunlarını kendi dillerinde oynadı, oyunlarda Türkçe üstyazı kullanıldı. Festivalde Almanya’dan Ballhaus Naunystrasse, Sünnet isimle oyunla seyirci karşısına çıktı.

Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosu da Teleskop isimli oyunla Uğur Mumcu Sahnesi’nde tiyatro tutkunlarının karşısına çıktı.  İlk kez Bursa izleyicisi buluşan Ünlü Azeri Halk Yazarı Elçin Efendiyev’in romantik komedisi Teleskop büyük ilgi gördü.

Finlandiya’dan The Theatre of Black and White Theatre ile Estonya’dan Polygon Theatre da sosyal bir trajikomedi olan Bir Delinin Hatıra Defteri oyununu Nilüfer’de sahneledi.  Gürcistan’dan da Liberty Theatre, Otomatik Portakal ile Bursalı tiyatro severlerin karşısına çıktı.

Çek Cumhuriyeti’nden de Vertedance, Correction'ı sergiledi. Dans topluluğu, ödüllü performansıyla izleyenlere unutulmaz bir geceye imza attı.

Dev kadro ile final
5. Nilüfer Tiyatro Festivali’nde final Moda Sahnesi’nin “En Kısa Gecenin Rüyası” oyunu ile gerçekleşti. Timur Acar, Didem Balçın, Onur Ünsal, Mert Fırat, Melis Birkan gibi isimlerin rol aldığı oyunun dev kadrosu 5. Nilüfer Tiyatro Festivali’nin kapanışını yaptı.
Oyunları 17 bin 500 kişi izledi

27 Mart-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen 5. Nilüfer Tiyatro Festivali, büyük ilgi görürken, bir çok oyunun biletleri satışa çıktığı gün tükendi. 32 gün süren festivalde sergilenen oyunları yaklaşık 17 bin 500 kişi izledi.

Bozbey’den seyirci kalmayanlara teşekkür

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tiyatro festivaline ilgi gösteren sanatseverlere ve festivale katkı koyan herkese teşekkür etti. Festivalin halkla buluşmasında emek harcayan herkese ayrı ayrı teşekkür eden Başkan Bozbey mesajında şöyle dedi: “Yazan, yöneten, çeviren, uyarlayan, dekor ve kostüm tasarlayan, oynayan, ışıklandıran, seslendiren, temizleyen, süsleyen, üstyazılandıran, güvenliği sağlayan, nakliye yapan, herkesi haberdar eden, gişede bilet kesen, salonda yer gösteren, havalandırmayı açıp kapayan, oyun başlarken telefonunu kapayan kapatmayan, izleyen, sorgulayan, paylaşan, tartışan, anlayan, anlamayan, katılan, eleştiren, eğlenen, çok seven ama seyirci kalmayan tüm tiyatro aşıklarına gönülden teşekkür ederim” dedi.