haber

Nilüferli muhtarlardan katı atık tesisine tepki

Kayapa Mahallesi Kuruçeşme mevkiinde yapılması planlanan Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’ne bir çok kesimden tepkiler gelirken, Nilüfer’deki muhtarlardan da “Tesis için seçilen yer yanlış” açıklaması geldi. Türkiye Muhtarlar Derneği Nilüfer Şubesi, Nilüfer Belediyesi Halk Evi’ndeki Muhtar Odası’nda  basın toplantısı düzenleyerek tepkilerini dile getirdiler.

 

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen ve 1 milyon 981 bin 707 metrekarelik alanda yapılması planlanan Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’nin kentin ormanlarını, sularını, topraklarını yok edeceğine dikkat çeken Türkiye Muhtarlar Derneği Nilüfer Şubesi  üyeleri seçilen yerin yanlış olduğunu belirttiler.

 

Açıklamayı yapan Türkiye Muhtarlar Derneği Nilüfer Şubesi Başkanı Erol Yılmazer, muhtarlar olarak  imar planında yapılan değişiklikle Kayapa ve Kuruçeşme Mahalleleri’ndeki yaklaşık 2 milyon metrekarelik ormanlık alana Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’nin kurulmasını son derece yanlış bulduklarını söyledi.

 

Yılmazer, ortak tepkilerini şöyle dile getirdi: “Nilüfer İlçemizin sanayi bölgelerindeki fabrikaların baca filtrelerinin, deşarj, geri dönüşüm, arıtma tesisi gibi olmazsa olmazları dahi denetlemekten aciz yönetimlerden, çok farklı bir şeyler beklemek yanlıştı zaten. Hemen her gün yeni kontrolsüz sanayi tesislerinin ilave olduğu bölgemizde yıllardır var olan taş ocaklarının yüzde 500’lere varan kapasite artırımı ile iyice yaşanılmaz hale getirilen Nilüfer Çayı’nın da son derece kirletilmesine göz yumulmasını da düşünürsek Bursa’nın gelişen ve değişen modern yüzünün daha yaşanılır olması değil de, yaşanılmaz hale gelmesine göz göre göre izin veriyoruz demektir. Ormanın tam ortasına, Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi ‘Ben yaptım oldu’ mantığı ile yapılmak isteniyor. Tıpkı,  geçmişte Doğanbey TOKİ, Stadyum, DOSAB Termik Santrali ve Özlüce’de bulunan Batı Katı Atık Tesisi uygulamalarında olduğu gibi. Yapılması planlanan tesis için halkın, sivil toplum örgütlerinin, akademik odaların görüşleri alınmadan, ÇED ve SED değerlendirilmesi bile yapılmadan yangından mal kaçırırcasına  plan değişiklikleri gerçekleştirilmiştir.”

 

Yanlıştan dönülmesini isteyen Yılmazer, “Sizler nasıl bu kadar despot kent yöneticisi olabilirsiniz. Ya siz meclis üyeleri, hiç mi vicdan yok sizlerde? Zaman çok hızlı geçiyor. Halkı için çalışanları tenzih ederken, bu halkı temsil ettiğini zanneden ama halkı ve toplum çıkarı için karar veremeyenler, topluma ve kente vereceğiniz zararın farkında mısınız? Hiç mi alternatif üretmez insan; hiç mi danışmaz, hiç mi araştırmaz. ‘Biz yaparız olur’u bu kadar mı hunharca kullanır insan, yazık hem de çok yazık. Her şeye rağmen adalete güveniyoruz. Ama ilahi adalete her şeyden fazla güveniyoruz” dedi.

 

Erol Yılmazer, Nilüferli muhtarlar olarak, bölgeye sahip çıkmak ve yanlıştan vazgeçilmesi için yasal çerçevede mücadele edeceklerini  belirtti.