haber

Öğretmen ve öğretmen adaylarına yaratıcı okuma eğitimi

Atölyede eğitimcilerin eğitmeni olarak nitelendirilen Dr. Nilay Yılmaz, 6 saatlik boyunca yaratıcı okumaya ilişkin önemli bilgiler paylaştı.


Pandemi nedeniyle bir çok etkinliği çevrim içi olarak sürdüren Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, Misi Akademi etkinlikleri kapsamında “Yaratıcı Okuma Atölyesi” düzenledi. Çevrimiçi düzenlenen etkinliğe farklı illerden katılan öğretmen ve öğretmen adayları; Çocuk edebiyatı, eğitim platformlarında okuma kültürü, eleştirel ve yaratıcı düşünme konuları üzerine çalışmaları bulunan eğitimcilerin eğitmeni olarak nitelendirilen Dr. Nilay Yılmaz’dan 6 saatlik yaratıcı okuma eğitimi aldı.

 

Klasik okuma uygulamaları ile yaratıcı okuma çalışmalarının karşılaştırıldığı ve Torrance Yaratıcı Düs¸ünme Testi (TTCT) üzerinden yapılandırılan okuma çalışmalarına yönelik örnek uygulamaların ele alındığı eğitimde, Dr. Nilay Yılmaz, çocuklara bir kazanım olarak aktarılacak olan yaratıcı okuma tekniklerinin öğrenmeye ve çocuk gelişimine katkısına dikkat çekti.  Her okurun okuduğu metnin ana düşüncesine ve önermelerine yükeldiği anlamın farklı olabileceğini ifade eden Yılmaz, ilkokul ve branş öğretmenlerinin kendi alanlarına uygun olarak kullanacağı yaratıcı okuma tekniklerinin çocukların öğrenme düzeyleri ve yaratıcılıklarını geliştirirken farklı bakış açıları kazanmalarını sağlayacağını söyledi.

“Yaratıcı düşünme nedir? Yaratıcı düşünme testleri ve ölçekleri nelerdir? Bu ölçekler okuma becerilerini besleyecek biçimde nasıl yapılandırılır? Kısa ve uzun soluklu yaratıcı okuma uygulamaları nasıl olmalıdır?” gibi soruların ele alındığı eğitimde örnek okuma projeleri, sürecin tüm adımlarını bir kitap üzerinde uygulama örneği ve farklı türdeki kitaplar üzerinde yapılmış örnek çalışmaların sunumu gerçekleştirildi.