haber

Olgun Gençlik Merkezi Türkiye’ye örnek oluyor

Nilüfer Belediyesi’nin, giderek artan yaşlı nüfusa yönelik hayata geçirdiği Olgun Gençlik Merkezi, Türkiye’de örnek uygulama oldu. Nilüfer Belediyesi’nin 2016 yılında kurduğu Olgun Gençlik Merkezi (OGM), 55 yaş üstü vatandaşların buluşma noktası haline geldi. Olgun Gençlik Merkezi’ne üye olanlar burada hem yeni arkadaşlıklar ediniyor, hem de farklı konularda düzenlenen etkinliklerde hayatlarına renk katıyor. 1500’e yakın üyesi olan merkezde 20 branşta açılan eğitim ve faaliyetlerinden haftada 641 vatandaş faydalanıyor.
Üst yaş grubu bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek ve sosyal izolasyonu önlemek amacıyla kurulan merkezde; resim, müzik, seramik, ahşap boyama, çini, örgü, takı, giyim, kağıt katlama tekniği ile çanta yapımı, yoga, İngilizce gibi alanlarda eğitim çalışmalarının yapıldığı 5 atölye salonu ile satranç ve tavla gibi oyunların oynanabildiği hobi odaları bulunuyor.

Orta yaş ve üstü bireylerin buluşma noktası olan merkezde, katılımcıları yaşlılık ve yalnızlık duygularından arındırıp hayata bağlayan çok sayıda etkinlik düzenleniyor.  Kitaplığı, açık alan spor aletleri, yürüyüş alanları ve hatta stres azalttığı bilinen refleksoloji yolu bile bulunan merkezde, kültür gezileri ve özellikle sağlık alanında farkındalık seminerleri de yapılıyor.

Yıl boyunca yaklaşık 30 bin kişiyi ağırlayan Nilüfer Belediyesi Olgun Gençlik Merkezi'nde, büyük ilgi gören müzik çalışmalarının sonucunda katılımcılar oluşturduğu Türk Sanat Müziği Korosu ve Türk Halk Müziği Korosu da konserleri ile dikkat çekiyor.
55 yaş üstü vatandaşların torunlarıyla güzel vakit geçirebilecekleri çocuk oyun alanları da bulunan merkezde, katılımcılar hem keyifli zamanları paylaşıyor hem de yaşlılık psikolojisine teslim olmadan yeni hobiler edinerek kendilerini geliştiriyorlar.
Nitelikli akran etkileşimine ortam sağladığı için üyelerinin yalnızlık duygusundan sıyrılıp sosyalleşmesine olanak sağlayan Olgun Gençlik Merkezi, zihinsel ve fiziksel aktivitelere olanak tanıyan çalışmalarıyla da üyelerini yaşlılıkla ilgili olumsuz inançlardan uzaklaştırıyor.

Olgun Gençlik Merkezi’nin üyelerin hayatına olumlu katkısı akademik bir çalışmayla da kanıtlanmış durumda. Yüksek lisans bitirme tezi kapsamında Olgun Gençlik Merkezi’ndeki 90 gönüllü üye ile görüşerek bir tez hazırlayan Uzman Psikolog Duygu Özmen Gülpek, bu merkezdeki yaklaşımın ve yapılan çalışmaların, üyeleri yaşlılıkla ilgili olumsuz inanç kalıplarından koruduğunu belirtiyor.

İlerleyen yaşla gündeme gelen demansın; zihinsel egzersiz, zengin sosyal çevre, fiziksel aktivite gibi çabalarla kısmen önlenebildiğini söyleyen Gülpek, Olgun Gençlik Merkezi’ndeki üyelerle yapılan çalışmada, üyelerin yaşlılıkla ilgili toplumdaki yaygın olumsuz inançlardan etkilenmediklerinin görüldüğünü ve üyelerin yaşlanmaya yönelik pozitif bir bakış açısına sahip olduğunu ifade ediyor.