haber

“Otomatik Portakal” izleyiciden tam not aldı

“Seyirci kalma” mottosuyla bu yıl beşinci kez tiyatro tutkunlarını salonlarda buluşturan Nilüfer Tiyatro Festivali, Türkçe oyunların yanı sıra yabancı eserleri de sahnesinde ağırlamaya devam ediyor. Gürcistan’ın başarılı tiyatro gruplarından Liberty Theatre, kült yönetmen Stanley Kubrick’in Otomatik Portakal oyunu ile Nilüferli seyircilerin  karşısına çıktı.

 

Yazar ve yönetmenliğini uluslararası başarılara imza atan Gürcü Avtandil Varsi Mashvili’nin üstlendiği Otomatik Portakal oyunu, Nazım Hikmet Kültürevi’nde tiyatro severlerle buluştu. Türkçe üstyazılı oyuna Nilüferliler yoğun ilgi gösterdi.

 

Apolon Kublasvili, Ani Aladashvili, Moriam Nodiradze, Giorgi Jidia, Lasha Gugenidze ve Mikhaeli Arjevanidze gibi Gürcistan’ın önemli oyuncularının rol aldığı Otomatik Portakal, toplumda modernleşme ve değişim sancılarını yansıtırken, bireylerin ne kadar özgür veya baskı altında olması gerektiğini ve sonuçlarını sorguluyor. Bir grup gencin kurduğu çeteye, kara mizah anlayışıyla yaklaşan oyun, direkt şiddet, uyuşturucu madde bağımlılığı gibi konuları tüm yalınlığıyla tiyatro sahnesine taşıyor.

 

Mashvili: Amacımız toplumun seyirci kalmaması

 

Otomatik Portakal’ın yazarı ve yönetmeni Avtandil Varsi Mashvili, Nilüfer Tiyatro Festivali’nden övgüyle söz etti. “Seyirci kalma” sloganının dünyanın her yerinde geçerli olduğunu kaydeden Mashvili, “Bizim amacımız da yaşanan olaylara karşı toplumun bir şekilde tepki göstermesini ve bilinçlenmesini sağlamak” dedi.

 

Avtandil Varsi Mashvili, Otomatik Portakal oyununun izleyiciden olumlu tepkiler aldığını söyleyerek, “Stanley Kubrik’in filmi çok önemli bir yapıt ama benim oyunumun ana kaynağı Otomatik Portakal romanıdır. Gürcistan’ın, 90’lı yıllarda Sovyetler Birliği dağıldıktan sonraki dönemini yansıtıyor. Bu sene oyunun üçüncü yılı ve izleyicisinden yoğun ilgi görüyor. Oyunda herkes kendini bir karakterle özdeşleştiriyor ve olumlu tepkiler alıyoruz” şeklinde konuştu.  

 

Liberto Theatre’ın 25 farklı oyunu repertuarında bulundurduğunu da kaydeden Mashvili, Otomatik Portakal oyununu Nilüfer’de sahnelemekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.