haber

Pınar Kür: En önemli romanım, Asılacak Kadın

Nilüfer Belediyesi’nin, kadınların, sosyal hayatın içinde daha aktif olmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği “Kadın Hayata Yakın” buluşmasına bu kez Türk Edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Pınar Kür katıldı. Çoğunluğu Nilüfer’in Hasanağa, Atlas ve Çaylı gibi kırsal mahalleleri olmak üzere toplam 23 mahalleden 500 kadın, daha önceden kendilerine armağan edilen ve okuyup geldikleri  “Asılacak Kadın” isimli kitap üzerine Pınar Kür ile sohbet etti. Söyleşide, yaşamından ve yazma serüveninden anılar paylaşan Kür, kadınların kitap üzerine merak ettiği soruları da yanıtladı.


“ASILACAK KADIN  DÖNEME GÖRE CESUR BİR KİTAP”


“Asılacak Kadın” adlı kitabın hayatının en önemli romanı olduğunu söyleyen Pınar Kür, “Eğer günün birinde Türk edebiyat tarihinde kalıcı bir yerim olursa, bu kitap sayesinde olacağını düşünüyorum. Edebiyat hayatım boyunca hiçbir roman üzerine bu kadar araştırma yapmamışımdır. Okuması yazması olmayan bir kişinin düşüncelerini anlatırken, bilinç akımı denilen bir teknik kullandım. Kitapta bazı yerlerde büyük harf, bazı yerleri italik yazdım. Çok fazla araştırma yaptım, birçok yeni kelime öğrendim.” Asılacak Kadın”  kitabı için böyle sıkı bir çalışma gerçekleştirdim. Kitap incedir fakat üzerinde en fazla çalıştığım kitaptır” dedi.


Asılacak Kadın romanının yazıldığı döneme göre çok cesur bir kitap olduğunu belirten Kür, “Bence bir yazar ancak yalan söylediği ve gerçekleri çarpıttığı zaman kötü bir iş yapmış olur. Gerçeklerin üzerinde o kadar emek vererek çalışıp, sonrasında ‘Vay ben ne yaptım’ demez. Nitekim ben de öyle bir şey demedim” ifadelerini kullandı.


Edebiyatçı bir aileden geldiğini belirten Kür, “Çocukluğumda şiir içinde büyüdüm. Annem beni azarlarken bile şiirsel bir dil kullanırdı. Ailem, Nâzım Hikmet şiirleri okurdu ve ben de gizli gizli onları dinlerdim. Böyle yaparak Nâzım Hikmet’in ‘Salkım Söğüt’ şiirini okumaya başlamışım. Böyle bir ailede büyüdüğüm için ben de edebiyatçı oldum” şeklinde konuştu.


Lise yıllarında tiyatroya da merak sardığını kaydeden Kür, “Tembelliğimden dolayı tiyatroyu devam ettirmedim. Liseden sonra tiyatroya seyirci ve eleştirmen olarak devam ettim. Devlet Tiyatrosu’nda çalışırken, ilk kitabım olan ‘Yarın Yarın’ı yazmaya başladım. ‘Küçük Oyuncu’ adlı ikinci kitabım da tiyatro çevrelerinde geçen bir romandı” diye konuştu. Söyleşinin ardından Pınar Kür, Nilüfer Belediyesi tarafından kadınlara armağan edilen Asılacak Kadın isimli romanını imzaladı. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Pınar Kür’e özel yapım portresini armağan ederek teşekkür etti.