haber

Sait Maden deneyimlerini Nilüfer’de paylaştı

“Şairin Şiir Evreni”  etkinliklerinde Ocak ayı konuğu, şiirin uçsuz bucaksız evreni içinde kendi sesini oluşturabilmiş, sadece yazdığı şiirlerle değil, çevirerek Türkçe’ye kazandırdıklarıyla da tanınan Sait Maden oldu.  Nilüfer Şiir Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşide Sait Maden'le söyleşen usta yazar Feridun Andaç, soruları ve şairin şiir evrenini kavramaya katkı sağlayacak yorumları ile etkinliğe farklı bir zenginlik kattı. 


Şiir yazmaya ortaokul yıllarında başladığını kaydeden Maden, “Annem hiç okula gitmemesine rağmen eski dildeki yazıyı çok iyi bilir ve bana masallar, şiirler okurdu. Aruz ve mısra kurmayı genç yaşta öğrendim. Şiirlerimi köklerden beslenerek yazıyorum. Şiirlerimi yazarken iki bin yıl önce yaşamış insanlığı ve hayatı düşünürüm” dedi. 

Gençlik yıllarındaki şiirleri yok sayarak 1960 yılında yeni bir şiir serüvenine başladığını ifade eden Sait Maden, “Modern şiir oluşumunun birebir tanığıyım. Aldığım resim eğitimi şiir yazmamda da etkili oldu. Resim yaparken canlanan düşünsel olaylardan dolayı şiirlerimde de kişilik yansıması ve bir özgünlük vardır. Son 40 yılda şiirlerimden sekiz kitap oluştu. Kitaplarda bir bütünselliğe önem verdim ve içsel hikayeler oluştu. Genç yaşta bu işe gönül veren biri olarak her zaman akımların dışında oldum. Çok sayıda yaptığım çevirilerden hiçbir zaman etkilenmedim” diye konuştu. 

Maden, söyleşiye katılan şiir dostlarının da merak ettikleri soruları da yanıtlayarak, bilgiler verdi.