haber

“Sosyal Demokrasi Seminerleri”nin ilk konuğu Öymen

Nilüfer Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Derneği iş birliğiyle düzenlenen Sosyal Demokrasi Seminerleri Bursa’da başladı. Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nin ev sahipliği yaptığı seminerlere  alanında uzman olan 12 isim katılacak. Nilüfer Dernekler Yerleşkesi ve Konak Kültürevi’nde her hafta salı ve cuma günleri düzenlenecek seminerlerin  ilkinin konuğu Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen oldu.“TÜRKİYE’DE UYGULAMADA SOSYAL DEMOKRASİ YOK”

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de katıldığı seminerlerin açılışını Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen, “Türkiye’de Sosyal Demokrasinin Tarihi ve Gelişimi” başlığıyla yaptı. Sorulara da yanıt veren Öymen, sosyal demokrasinin toplumlar arasında farklılık gösterdiğini ifade etti. Öymen şöyle konuştu: “Sosyal demokrasinin temel ilkeleri ülkemizde aslında Mustafa Kemal Atatürk ilkeleriyle ortaya konulmuştur. Halkçılık ve Devletçilik ilkeleri başta olmak üzere altı ilkenin ve karma ekonomik sistem anlayışıyla 1920 ve 1930’lu yıllarda uygulamaları net görüldü. Sosyal demokrasi dediğimizde ilk akla CHP gelmekte. Çünkü bugüne kadar bu sistemi savunan tek parti CHP, başka yok. Sistem, gelir dağılımındaki denge, emek karşılığı, temel özgürlükler ve haklar gibi birçok konuyu kapsamakta. Türkiye’de şu anda uygulamada böyle bir model yok. Günümüzde halkımız ekonomik ve sosyal yönden eziliyor. Totaliter uygulamalar da eklenince parlak olmayan bir yönetim dönemine girdik” dedi.

“DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE DEMOKRASİ OYLANAMAZ”

Günümüzde referanduma sunulan yönetim modeli anlayışının halkı orta çağa götüreceğini ifade eden Öymen, “Bütün yetkilerin tek elde toplanması isteniyor. Tek adam, yargı, TBMM olmak üzere birçok kuruma müdahale edebilecek, partili olacak . Bir çeşit padişahlık sistemine geçilmek isteniyor. Yetki ele geçince laikliği ortadan kaldırmak istiyorlar. Referandumda halk karpuz gibi ikiye bölünürse ve yarı yarıya sonuç çıkarsa bu daha vahim bir tabloya yol açar. Böyle bir sonuçta milli birlik ve bütünlük çıkmaz. Konu bu aşamaya gelmemeliydi. Dünyanın hiçbir yerinde demokrasi oylanamaz. Bir şekilde halkın önüne geldi. Buradan çıkacak sonuç çok önemli. İnsanlar iyi düşünmeli ve gelecek nesilleri de göz önünde bulundurmalı. Bu bir parti meselesi değil, millet vatan meselesidir” diye konuştu.

Öymen’in konuşmasının ardından Sosyal Demokrasi Derneği Bursa Temsilcisi Hüsnü Taş, katılımcılara teşekkür ederek, seminerler sonunda sertifika verileceğini açıkladı.

11 Nisan 2017 tarihinde son bulacak olan seminerlerde, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, CHP eski Genel Başkanı Hikmet Çetin, eski Başbakan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, Prof. Dr. Ahmet İnam, Prof. Dr. İlhan Tekelli, Erol Tuncel, Ali Topuz, Doç. Dr. Mustafa Şen, CHP Ankara Milletvekili A. Gülsüm Bilgehan ile eski CHP Bursa Milletvekili Yahya Şimşek seminerlerde konuşmacı olarak yer alacak.