haber

Söz Ustaları Münazara Turnuvası

Başvuru formunu doldurmak için burayı tıklayın...


Münazara nedir?

Amerika’da başkanların seçilme kriteri olan münazara, Avrupa’da liderlerin oyunu olarak tanınmaktadır. Münazara en temelinde bir ikna ve iletişim oyunudur. Kuralları belirlenmiş bu oyun; saygı ve empati duymayı, nazik ve etkili konuşmayı , topluluk önünde konuşurken heyecan kontrolünü yapabilmeyi ve etkin argüman bulmayı ve anlatmayı öğreten bilimsel yönü ile öne çıkmaktadır.

 

 Eğitimler hangi gün ve saatlerde yapılacak?

-17 Kasım Cuma/Eğitim 19:00-22:00

-24 Kasım Cuma/Eğitim 19:00-22:00

-25 Kasım Cumartesi/Jüri eğitimi 15:00-19:00

-1 Aralık Cuma/Eğitim 19:00-22:00

-2 Aralık Cumartesi/Eğitim 15:00-19:00

 

Turnuva hangi gün ve saatlerde yapılacak?

-9 Aralık Cumartesi/Turnuva 1. Gün (Eleme turları) 5 tur, 10:00-19:00

-10 Aralık Pazar 6. Eleme turu, çeyrek,yarı ve final maçları+ödül töreni). 10:00-19:00

 

Eğitim ve turnuvalara katılım için gerekenler?

-KATILIM KOŞULLARI-

·        Yarışmaya her katılımcı 2 kişi (Turnuva boyunca takım arkadaşı olarak yarışacaklar), olarak katılacaktır.

·        Katılımcı profili 30 yaşın altında ve en az lise öğrencisi olmak kaydı ile; lise, önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerini ve mezunları kapsamaktadır.

·        Kişiler karma takımlar kurabilirler: Örneğin; 2 kişilik bir takım 1 lise, bir yüksek lisans öğrencisinden oluşabilir.

·        Yarışma öncesi çıkabilecek sorunları önlemek amacıyla, yarışmaya katılacak kişilerin, takım değişikliklerini ve yarışmaya kim ile katılmak istediklerini, en geç 15 Kasım 2017 tarihine dek bildirmeleri gerekmektedir.

·        Yarışmaya 32 takımdan (64 kişi) fazla başvuru olması halinde adaylar, başvuru tarihine göre yedek yarışmacı olarak kaydedilecektir. Yarışma başlamadan çekilen takım olduğu takdirde yedek yarışmacı takımlar, yarışmaya davet edilecektir. Bu nedenle başvuru yaptığı halde yarışmaya katılmayacak takımların, 15 Kasım 2017 tarihine dek bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.

·        Yapılan başvurular (Nilüfer Belediyesi & Ekim Akademi) Münazara komisyonu tarafından değerlendirilecektir. İlgili başvurular ile ilgili karar verme yetkisi tamamen bu komisyona aittir.

·        Bu yarışma, Ekim Akademi Eğitim ve Danışmanlık  işbirliği ile yürütülmektedir. Yarışmanın jüri üyeleri Bursanın seçkin iş insanlarından oluşmaktadır. Jüriler için de kapsamlı bir eğitim programı hazırlanmıştır. Turnuvada jürilik yapabilmek için %90 katılım zorunluluğu mevcuttur.

·        Yarışmaya son başvuru tarihi 15 Kasım 2017’dir. (İlk eğitim 17 Kasım ‘ da başlayacaktır.)

 

Eğitim ve Turnuva kuralları / koşulları nelerdir?

·        Münazara; hükümet ve muhalefet olarak iki kanat ve her kanatta ikişer kişiden oluşan iki takım, toplamda 4 takım vardır. Her bir kanattaki takımlar, kanat isimlerinin ardına açılış ve kapanış takımlarını alarak birbirlerinden ayrılır. Salonlarda yapılan maçları salon kapasitesini aşmayacak kadar sayıda izleyici izleyebilir.

·        Maçlarda görüntü kaydı tüm konuşmacıların ortak izni ile mümkün olabilir.

·        Yarışmacıların, münazara maçlarında sonrasında verilen geribildirimlere katılımları zorunludur.

·        Geribildirim toplantıları esnasında sözlü olarak itiraz kabul edilmemektedir. İtirazlar dilekçe ile jüri komitesine (münazara komisyonu turnuva esnasında jüri komitesi olarak görev yapacaktır.) yapılacaktır.

·        Dördüncü eleme maçından sonra geri bildirim yapılmayacak ve puanlar açıklanmayacaktır. (KAPALI TUR) (Toplamda 6 tur eleme maçı yapılacaktır. Çeyrek finale çıkmak için puan hesaplaması yapan yarışmacıların motivasyonunun korunması amacı ile puan açıklaması yapılmamaktadır.)

·        Takımlar:

1.   Hükümet Açılış (2 kişi)

2.   Hükümet Kapanış (2 kişi)

3.   Muhalefet Açılış (2 kişi)

4.   Muhalefet Kapanış (2 kişi) olarak adlandırılır.

·        Konuşmacıların maç içerisindeki konuşma sıraları şu şekildedir:

1.   Hükümet Açılış 1. Konuşmacı-HA-1

2.   Muhalefet Açılış 1. Konuşmacı- MA-1

3.   Hükümet Açılış 2. Konuşmacı- HA-2

4.   Muhalefet Açılış 2. Konuşmacı- MA-2

5.   Hükümet Kapanış 1. Konuşmacı- HK-1

6.   Muhalefet Kapanış 1. Konuşmacı- MK-1

7.   Hükümet Kapanış 2. Konuşmacı – HK-2

8.   Muhalefet Kapanış 2. Konuşmacı – MK-2

·        Takımların maç içerisinde alacakları konum maçtan 15 dk. önce münazara takımlarına duyurulur. Bu andan itibaren jürilerin takımların yanında bulunmalarına izin verilmez.

·        Maçlar esnasında her konuşmacının kürsüde 7 dakika 20 sn konuşma hakkı vardır.

·        Diskalifiye edilen takımın yerine WİNGS ler ( sadece maçın yapılmasını sağlayan takımlar, puan almazlar) devreye girecektir.

 

Turnuva Sistematiği nedir?

·        Eleme turları 6 tur maçtan ibarettir.

·        Tur maçları devam ederken eleme olmayacaktır. (6 eleme turunun sonunda toplam alınan puanlar üzerinden eleme yapılacaktır.)

·        Eleme maçlarından alınan puanlara göre çeyrek finale çıkan 16 takım açıklanacaktır.

·        Her maçta puanlama; 1. Takım: 3 puan, 2. Takım: 2 puan, 3. Takım: 1 Puan, 4. Takım: 0 Puan  şeklindedir.

·        32 takım arasından en fazla puanı toplayan ilk 16 takım çeyrek finale yükselecektir.

·        Puan eşitliği olması durumunda konuşmacı puanları toplamına bakılacaktır.

·        Çeyrek finalde 16 takım, yarı finalde 8 takım ve finalde 4 takım yarışacaktır.

 

Eğitim Sistematiği nedir?

·        Eğitim günlerinde yemek verilmeyecektir. Turnuvanın 2 gününde de tüm katılımcılara sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve aralarda kahve ve ikramlıklar Nilüfer Belediyesi tarafından verilecektir.

·        Eğitimlere ve turnuvaya  katılacak kişiler, ulaşımlarını kendileri sağlayacaktır.

·        Yarışma eğitimleri Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde verilecektir. Turnuva da Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde yapılacaktır.  gerçekleştirilecektir.

 

Münazara Konuları nelerdir?

·        Münazara turnuvasında yarışılacak konular her maçtan 15 dakika öncesinde açıklanacaktır. (Kapalı konu usulü verilecektir.)

·        Takımların konudaki tarafları kura ile belirlenecektir. (TAB Sistemi)

·        Maç hazırlıkları esnasında her türlü teknolojik cihaz kullanımı yasaktır.

.

Yarışma değerlendirme kuralları nelerdir?

Genel Yarışma Kuralları

·        Münazarada karşı tarafın tezlerinin cevaplanması ve karşı tezlerle bunların çürütülmeye çalışılması, temel görevlerden biridir. Çürütülmeyen tezler geçerli sayılır. Kimin haklı olduğunu bulmaktan çok, kimin konusunu daha iyi savunduğu ortaya çıkar.

·        1 takım; 2 kişiden oluşmaktadır.

·        Parlamenter münazara kurallarında hükümet ve muhalefet olmak üzere iki taraf mevcuttur. Hükümet açılış, hükümet kapanış, muhalefet açılış, muhalefet kapanış olmak üzere 2’şer kişiden oluşan 4 takım ve toplamda 8 yarışmacı vardır. Tartışılacak konu yarışmacılara 15 dk. önceden verilir. Takımlar, verilen konuyu belli kurallar çerçevesinde tartışmak zorundadır. Ayrıca maçı değerlendirecek olan bir jüri komitesi bulunmaktadır. Bu komite maçın sonunda 1.,2.,3.ve 4. olan takımları açıklar ve geribildirimde bulunur. Geribildirim, jürinin sıralamayı yaparken nelere dikkat ettiğini açıkladığı maçın çatışma noktalarını da özetleyen konuşmadır.

·        Tartışılacak olan  konu ve takımların pozisyonları genellikle maçın başlangıcından 15 dk. önce açıklanır. 15 dk.lık süre içerisinde münazırlar, kendilerine verilen göreve ve savunacakları düşünceye uygun bir strateji geliştirerek kısa kısa notlar alırlar. Maç esnasında bu notlardan yararlanabilirler. Konuşmalar her münazır için 7 dk 20 sn.dir. Bir münazara maçı, ortalama 1 saat sürmektedir. Bu bir saatin sonunda jüri heyeti aldığı notlara bakarak maçın galibini açıklar. Jüri heyeti kesinlikle, münazırların sunumlarını ne kadar etkileyici yaptıklarına değil, düşüncelerinin ne kadar sağlam ve tutarlı olarak ayakta kaldığına bakarak galibi ilan ederler.

·        Bu süre boyunca takımlar yalnız çalışacaklardır. İnternet araştırmasına ya da başkalarının yardımına izin verilmez.

·        Takımların kura ile belirlenmesinden sonra, hazırlıklar sırasında her türlü teknolojik cihazın kullanımı yasaktır.

·        Nefret söylemleri, ayrımcı söylemler ve küfür yarışmadan diskalifiye sebebidir.

Turnuvanın sonunda ne kazanacağım?

·        Yarışmada, finale çıkma başarısı gösteren takımlara, ayrıca yarışmanın en iyi konuşmacısına kupa, madalya ve turnuvanın şampiyon takımı ile en iyi konuşmacısına birer adet tablet verilecektir.

 

Jüri kimlerden oluşuyor?

Jüri; Bursa’nın seçkin iş ve sanat camiasında bulunan kişilerden oluşmaktadır. Jüriler de yarışmacılar gibi nitelikli bir münazara jürilik eitimi alacaktır.

 

Jüri bir münazara maçının birincisini nasıl belirliyor?

Değerlendirme Kuralları

a.   İçerik %40

b.   Stil %40

c.   Strateji %20

d.   Toplam:%10 

  • Jüri, 15 dakikalık jüri tartışması sonrasında bağımsız olarak hangi takımın kazandığını ve yukarıda belirtilen puan aralığını dikkate alarak konuşmacı puanlarını belirler. Yarışacak takımlar 1. turda kura ile belirlenir. Daha sonra sıralamadaki puanlarına göre bir altlarında bulunan takım ile tartışırlar.

Tüm eğitimlere katılmak zorunda mıyım?

·        Eğitimlere %90 oranında katılım sağlayan kişilere eğitim sertifikası verilecektir. Toplamda 4 eğitim verileceğinden sadece 1 tane eğitime (zorunlu sebepler dahilinde) katılmama hakkı saklıdır. Fakat bu durum 1. Temel münazara eğitiminin verileceği 17 Kasım’daki eğitim için geçerli değildir. (Bu oranın altına düşen kişiler turnuvaya katılım hakkını kaybedecektir.

 

Turnuva esnasında takım arkadaşımı değiştirebilir miyim?

Hayır, değiştiremezsiniz. 1. Maçta kiminle yarıştıysanız final maçına kadar aynı kişi ile yarışmak durumundasınız.

 

Turnuvada kaç kişi yarışacak?

Turnuvada toplam 32 takım yani 64 kişi yarışacaktır.

 

Turnuvada yarışacağımız münazara konularını ne zaman öğreneceğiz?

Her tur maçından sadece 15 dakika önce öğreneceksiniz.

 

Eğitimler esnasında bir materyal verilecek mi?

Münazara eğitim kitapçığı verilecektir.

 

Maçlarda kaç jüri yer alacak?

Kararların nitelikli olarak verilebilmesi için her maçta en az 3 jüri olmasına özen göstereceğiz.

Münazara maçının sonucundaki jüri kararlarına itiraz edebiliyor muyuz?

Jüri kararlarına itirazlarınızı gerekçeleri ile birlikte jüri komitesine edebilirsiniz.

 

Eğitimler kimler tarafından verilecek?

Eğitimler (münazara eğitimleri) münazara koçu Özlem MUTLU ve (beden dili, hitabet eğitimleri, sahne kullanım eğitimi) tiyatro sanatçısı ve senarist Zeki Gürdal KARAOĞLU tarafından verilecektir.

 

Eğitimlerin/turnuvanın sonunda sertifika alabilecek miyim?

Evet.

 

Eğitimler ve turnuva nerede yapılacak?

Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde yapılacak.

Karaman Mah. Tuna Cad.

 

Bursa dışından da yarışmacı olarak katılabilir miyiz?

Evet.

 

Jürinin bir yakını yarışıyorsa onun salonunda jürilik yapabilir mi?

Hayır. Hiçbir turda bu durum gerçekleşmeyecektir. Konulan şerhler yarışmanın sonuna kadar konulacaktır.