haber

TEDxBursa’da hayatı yavaşlatmanın inceliklerini paylaştılar

Nilüfer Belediyesi’nin de ana partnerleri arasında yer aldığı, paylaşılmaya değer fikirlerin dile getirildiği küresel konferans serilerinden biri olan TEDxBursa, bu yıl da geniş katılımla gerçekleşti. Geleceğin şekillendirilmesinde üç önemli konu olan İngilizce Technology, Entertainment, Design (Teknoloji, Eğlence ve Tasarım) kelimelerinin ilk harflerinden oluşan TED konferansları, yerelde paylaşılmaya değer fikirlerin anlatıldığı TEDx konsepti ile dünya şehirlerinde düzenleniyor.

 

Bursa’da ilk kez Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde geçtiğimiz yıl TEDxNilüfer adıyla gerçekleştirilen etkinlik, bu kez TEDxBursa olarak katılımcıların karşısına çıktı. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde “Hayatı Yavaşlat” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte, sanatçılardan gazetecilere, arkeologlardan çiftçilere kadar farklı alanlarda sıra dışı isimler, fikirlerini paylaştı. Toplam 4 oturumdan oluşan etkinlikte, Seyyah Betül Güleç, Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cittaslow, Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem, İstanbul Pozitif Psikoloji Akademisi Kurucu Direktörü Fatmanur Erdoğan, Gözlemci Fatih Güner, Sanatçı ve Yönetmen Müfit Can Saçıntı, Gazeteci ve Gurme Nedim Atilla, Arkeolog Dr. Nevzat Çevik, Çiftçi Nuran Erden, Eğitmen Perihan Yılmaz, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Yaratıcısı ve Organizatörü Sema Gür ile Sanatçı Zeo Jaweed konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte ayrıca Zeo Jaweed de performans sergiledi.

 

TEDxBursa’nın küratörü Ramis Ceyhan, “Bugün Bursa’daki ikinci TEDx organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. TEDx’in ana amacı fikirlerin ve hikayelerin paylaşılması. Bu yıl temamız "Hayatı Yavaşlat". İnsanların biraz daha hayatlarından keyif almalarını, farkına varmalarını, yaptıkları herhangi bir şeyi zevk alarak yapmalarını istiyoruz. Bugün düzenlenen etkinlikte 11 konuşmacımız var, iki performans gösterisi ile iki networking etkinliğimiz yer alacak” dedi.


Ramis Ceyhan’ın açılış konuşmasının ardından Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Yaratıcısı ve Organizatörü Sema Gür, 38 yaşında bisikletle tanışmasını ve yaşadığı deneyimleri katılımcılarla paylaştı. Sema Gür, öğretmen olarak sürdürdüğü hayatının Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu düzenleyerek değiştiğini kaydetti. Bisikleti ile toplumda farkındalık yarattığını ve her geçen yıl düzenlediği organizasyona katılımın giderek arttığını söyledi.


TEDxBursa etkinliğinde dünyanın bir çok yerinde deneyimlediği hayat hikayesini paylaşan Seyyah Betül Güleç de “Benim burada bulunmam gezgin sıfatıyla. Gençler arasında gezmek çok ekstrem bir hale dönüştü. Her yolculuk da aslında bir riski barındırıyor. Benim aldığım riskler asıl merak uyandıran, yolculuklarıma nazaran "Bir insan tek başına neden Filistin, Afganistan, Etiyopya, ırak gibi ülkelere seyahatlere gider?". Cemil Meriç’in bir sözü var, ‘Yaşamak yaralanmaktır ve yaralanmak güzel’. Yakın çevremdeki insanlar genellikle fiziksel yaralanmalarımdan endişe ediyorlardı ancak benim en çok yaralandığım şey döndükten sonra ruhsal yaralanmalarımdı. Karşılaştığım hayat kendi gerçekliğimden, güvenlik alanımdan dışarı çıkarak gördüğüm hayat; beni bambaşka bir yere sürüklemişti. Bir kalemin ya da en ufak bir hediyenin, bir insan üzerinde bu kadar mutluluk yarattığını modern çağdan çıkmış bir insan olarak ilk kez bu kadar yakından gözlemliyordum. Orada yaşadıklarım çok özeldi belki ama oradan döndüğümde idrakim başka bir boyuta taşınmıştı” dedi.

 

Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cittaslow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem de “Biraz yavaşlayalım, daha az tüketelim, daha çok üretelim. Çünkü bu şekilde hızlı yaşadığımız sürece kendimizi, zamanımızı ve bütün dünyayı, aslında hayatı tüketiyoruz. Bu yüzden yavaşlamak bizim elimizde. Geri dönüşüm yapılabilir, bir şey bozulduğunda atmak yerine tamir edilebilir. Daha iyi, daha yavaş bir dünya gerçekten mümkün, buna inanmamız lazım” diye konuştu.