haber

Üç Fidan Nilüfer’de şafak nöbetiyle anıldı

1968 devrimci gençlik hareketinin liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 45. yılında Nilüfer’de anıldı. 6 Mayıs 1972'de idam edilen dönemin genç devrimci önderleri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için ilk etkinlik 5 Mayıs akşamı düzenlendi.

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve 68'liler Birliği Vakfı tarafından Konak Kültürevi’nde düzenlenen Üç Fidan anma törenine, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Deniz Gezmiş'in arkadaşları, bazı siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 6 Mayıs 1972’yi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiği o kara günü unutmadıklarını belirtti. Her yıl düzenlenen törende devrimin dillere destan üç gülünü andıklarını ifade eden Bozbey, “Onların düşüncelerini yaşatıyoruz, yaşatmaya da devam edeceğiz. Çünkü onlar, varlıklarını hiçbir karşılık beklemeden Türk halkına ve devletin bağımsızlığına armağan eden üç gençti. Bizlere rehber oldular, bizden sonraki kuşaklara da rehber olacaklar” dedi.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın güzellik, iyilik, doğruluk, cesaret, yurt ve insan sevgisiyle dolu bir kuşağın temsilcileri olduğunun altını çizen Başkan Bozbey, Deniz Gezmiş’in 48 yıl önce verdiği röportajda söylediği, “Türkiye ilk Kurtuluş Savaşı’ndan 50 yıl sonra tekrar yarı-sömürge durumundadır. Ve Kemalist bir cumhuriyetin başına anti-Kemalist politikacılar geçmiştir. Politikaları, anti-Kemalist karşı devrim hareketine yeşil ışık yakmaktadır. Bu koşullarda gençlik emperyalist ve anti-Kemalist gidişe karşı verilen savaşta sonuna kadar mücadele edecektir” şeklindeki ifadelerini aktaran Bozbey şöyle devam etti: “48 yıl öncesinden adeta bugünü tarif eden sözler. Mustafa Kemal’i geniş öğrenci kitlelerinde anlatan, Bursa Nutku ve Gençliğe Hitabe’yi tekrarlayan ve uygulayan bu gençler, son anlarına dek içlerindeki umudu korudular. ‘Öğrenci olarak devrimci mücadeleye katılmak Mustafa Kemal’in bize yüklediği bir görevdir’ dediler. Bu görevi sonuna dek hakkıyla yerine getirdiler. En umutsuz anlarımızda, şu dağınıklık ve hayal kırıklığıyla dolu günlerde bile demokrasi taleplerimizi özgürce dile getirmek için bize, yıllar önce yaktıkları ışıkla yol gösteriyorlar. Susmamak, haklı taleplerimizi haykırmak için cesaret veriyorlar” dedi.

 

KAYIŞOĞLU: BİNLERCE DENİZ, YUSUF VE HÜSEYİN DOĞDU

 

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da “Deniz Gezmiş ve arkadaşları bugün yaşasaydı onlara abi diyecektik. Ama şimdi onlar bizden gençler ve genç kalacaklar. Onlar toprağa düştüklerinden beri bu topraklarda binlerce Deniz, binlerce Yusuf ve binlerce Hüseyin doğdu. İsimleri yaşıyor. Ancak onları asanlar hala lanetle anılıyor ve öyle anılmaya devam edilecekler” ifadesini kullandı.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de yaptığı konuşmada, “Hukuku, adaleti, insan onurunu, eşitliği, özgürlüğü ayaklar altına alan, insanları korkutarak, sindirerek onları açlığa mahkum edenlere karşı insan olma, insanca yaşama savaşımız tıpkı Deniz ve arkadaşlarının yaptığı gibi sürecektir” dedi.

Bursa 68’liler Platformu Sözcüsü Betül Kuyucu da baharın ve yılın en güzel ayının mayıs olduğunu belirterek, “Devrimciler için ise mayıs ayı hüzün ayıdır. İdamlarla Denizleri, işkencelerle İbrahim Kaypakkaya’yı bu ayda kaybettik. 1977 kanlı 1 Mayıs’ında 37 canımızı yitirdik. Onları ve devrimci dayanışmanın Türkiye’de ve belki de dünyada en büyük örneğini veren Mahir Çayan ve arkadaşlarını, 12 Eylül’de asılan yurttaşlarımızı saygı ve sevgiyle anıyoruz. Faşizme karşı yaktıkları ateş bugün de yolumuzu aydınlatıyor” dedi.

Konuşmaların ardından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın arkadaşları, Öner Yağcı, Hacı Tonak ve avukatları Erşen Sansal’ın katıldığı “Denizler ve 68 Hareketi” ile “O Halde 68” konulu iki oturumlu forum gerçekleştirildi. Forumun ardından Erdal Güney ve Forantası konser verdi.  

 

ÜÇ FİDAN ANITI’NDA ŞAFAK NÖBETİ

 

“Üç Fidan”ı anma etkinlikleri 6 Mayıs sabahı şafak nöbeti ile devam etti. Üç Fidan Anıtı’nda gerçekleşen şafak nöbetine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Yalçın Işıkyıldız, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Şafak nöbeti, Can Yücel’in “Yaprak Dökümü” isimli şiirinin okunmasıyla başladı. Saatler 05.30’u gösterdiğinde şafak nöbetine katılanlar, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için üç dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından Başkan Mustafa Bozbey ve anma törenine katılanlar Üç Fidan Anıtı önüne karanfil bıraktı.

 

BOZBEY: BAĞIMSIZLIĞIN ÖNDERİ OLDULAR

 

Duygularını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Deniz Gezmiş ve arkadaşları, gençliğin, özgürlüğün, eşitliğin, bağımsızlığın önderi oldular” dedi. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın özgür, bağımsız, eşit ve sınıfsız bir ülke için mücadele ettiğini belirten CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, “Onlar, ülkemize, toprağımıza, halkımıza güvenmemizi bize öğütlediler. Anıları anımız, mücadeleleri mücadelemiz olacak” ifadelerini kullandı.  

Türkiye devrimci hareketinin unutulmaz isimlerinin bağımsızlık, demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinde ölüme gittiğini belirten Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp “Onların mücadelesi her zaman bize örnek olacak. Anılarını hep yaşatacağız” dedi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının sömürüsüz, savaşsız, insanca yaşanacak bir dünya hayali ile yola çıktıklarını kaydeden Bursa 68’liler Platformu Sözcüsü Betül Kuyucu da, “O hayal hâlâ devam ediyor. Biz, onları anarken, onların fikirlerinin hâlâ yaşadığını bir kez daha göstermek için burada bulunuyoruz. Onların amaçları uğruna mücadeleye devam edeceğiz ve bu mücadele amacına ulaşıncaya kadar durmayacak. Onların bayrağı, nesilden nesile taşınacak” şeklinde konuştu.