haber

Ümit Kıvanç: Maden işvereni bana sorarsanız katildir

Demokrasi ve özgürlük anlayışını yerelden genele yaymak amacıyla çalışmalarını sürdüren Nilüfer Kent Konseyi “Kent Hakkı ve Katılım” panelinde Soma’daki madencileri de unutmadı. Madenci sorunlarını yıllar önce çektiği 16 Ton belgeseliyle gün yüzüne çıkartan yönetmen Ümit Kıvanç’ın katılımıyla gerçekleştirilen film gösteriminin sonunda usta yönetmen katılımcılarla söyleşide bir araya geldi. 16 Ton belgeselini insanlık tarihine ironik bir yaklaşım olarak değerlendiren yönetmen Ümit Kıvanç, maden işletmecilerinin insanların ölecekleri bile bile iş yaptırdıklarını söyledi. Usta yönetmen Kıvanç “Kapısında ‘Selametle’ yazan bir yerde çalışıyorsunuz. Biz burada yaşarken birileri yer altında çalışıyor. Bunları düşündükçe bu filmi yapmaya karar verdim. Yaptığım araştırmalarda ilk madencilik başladığı yıllarda mahkûmlar, askerler ve akıl hastaları yerin altına zorla gönderiliyormuş. Fakat günümüzde sistem tamamen değişti ve insanlar para kazanmak zorunda oldukları için yerin kilometrelerce altında çalışıyorlar,” dedi.

 

“Maden işvereni bana sorarsanız katildir,” diyen yönetmen Ümit Kıvanç, “Madencilik yapan hiçbir zaman masum değildir. İnsanlar vicdanlarına bunu nasıl sığdırıyorlar merak ediyorum. O işçinin bir gün öleceğini bile bile o madene sokuyorsun. Bence bu katillik değildir de nedir?” şeklinde konuştu.

 

Geçtiğimiz aylarda Soma’da yaşanan faciaya da değinen Ümit Kıvanç, “Belli bir süre insanların kaynaklarını yok ediyorsunuz. Sonra bu insanları madende çalışmaya zorluyorsunuz. Taşeron taşerona veriyor. Özel sektöre devrettiğinizde sadece ölenlerin sayısı artıyor. Soma’da olan benim yıllar önce çektiğim 16 Ton belgeselinde anlattıklarımın aynısı,” dedi.