haber

Usta yazar Sezgin Kaymaz okurlarıyla buluştu

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü edebiyat dünyasının önemli isimlerini okurlarla buluşturmaya devam ediyor. Okurunu farklı bir dünya algısına ikna edebilen, alışıldık kavramları kendine özgü üslubuyla altüst ederek kitap dostlarını hikâyelerinin peşinden sürükleyen Sezgin Kaymaz, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen Edebi Kazılar etkinliğine katıldı. Akkılıç Kütüphanesi’nde Bursalı yazar Hakan Köksal’ın kolaylaştırıcılığında gerçekleşen etkinlikte usta yazar Sezgin Kaymaz, Mevlana’nın ‘İnsan aradığıdır’ sözünü hatırlatarak, mutluluğu yazdığı romanın karakterleriyle tanıştığında bulduğunu ifade etti. Uzun yıllar hentbol ve voleybolla uğraştığını kaydeden Sezgin Kaymaz, “Ne zaman çok mutlu oldum? Şampiyon olduğum zaman değil, Avrupa kupalarında tur atladığım zaman değil, Milli Takımın baş antrenörü olduğum zaman değil ama bir romanın karakterleriyle tanıştığım zaman ben hep mutlu oldum. Gittikleri zaman da özledim. Her roman bittiğinde arkalarından epeyce bir aradım evin içinde. Demek ki beni mutlu eden şeyi arar dururmuşum da bilmezmişim,” diyerek yarattığı karakterlerle arasında duygusal bir bağ kurduğunu belirtti.

 

“Sonunu bilmeden yazıyorum”

Sonunu bildiği bir şeyi yazamadığını kaydeden Sezgin Kaymaz, kitap yazarken giriş, gelişme, sonuç kurgusu kullanmadığını söyledi. Kaymaz, “Ben böyle ilham bekliyorum. Yani sizin banyoda ya da aklınıza geldiğinde bir şarkı mırıldanmanız gibi, sizden gidiveren bir ses gibi. Aklınıza gelip bir yere bir şeyler çiziktirmeniz gibi, şiir yazmanız gibi. Ben böyle yazabiliyorum. Yani planlayıp, giriş-gelişme-sonuç şeklinde o olayı çatıp, sonrada uygun parçaları, karakterleri, zıtları çarpıştırarak, tartıştırarak baştan bildiğim sonuca götüremiyorum. Sonucunu bildiğim hiçbir romanı yazamıyorum. Beğenmediğim şeyi yazmıyorum, bildiğim şeyi de yazamıyorum,” dedi.

 

Hakan Köksal’ın sorularıyla yazın hayatının ayrıntılarını okurlarıyla paylaşan Sezgin Kaymaz’a, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala yazarın özel tasarım portresini armağan ederek, Kütüphane Sorumlusu Zeynep Terzioğlu da plaket vererek teşekkür ettiler.

 

Sezgin Kaymaz Kimdir?

Sezgin Kaymaz, 1962’de Sinop’ta doğdu. Konya Anadolu Lisesi’ni bitirdi. Hacettepe Üniversitesi İngilizce Dilbilimi Bölümü’nü, Türkçe dersini veremediği için son sınıftan terk etti. 1976’dan itibaren oyuncu ve teknik direktör olarak hentbolla uğraştı. Türkiye Voleybol Federasyonu'nda koordinatör olarak çalıştı. Romanları: Uzunharmanlar’da Bir Davetsiz Misafir (1997), Geber Anne! (1998), Kaptanın Teknesi (1999), Lucky (2000), Zindankale (2004), Ateş Canına Yapışsın (2008). Hikâyeleri: Sandık Odası (2005), Medet (2007), Kün (2013), Kısas (2014), Deccal’in Hatırı (2014)