haber

Yapı Denetim Sorunları Masaya Yatırıldı

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Şube Başkanı Dikensak, belediyenin ilgili biriminde evrak işlemlerinin uzaması, yapı kullanma vizelerinin maliyeti, evrak kaybı ve yönetmeliklere getirilen yorum farkları gibi nedenlerle sürecin daha fazla uzadığını ileri sürdü.  

Yönetmeliklerce belirlenmiş prosedür ve evrak tamamlama sürecinin uzun bulunmasına karşın 61 personel ile hizmet veren İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne 2012 Ekim ayına dek yaklaşık 30 bin evrak geldiğini hatırlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise eksik evrak, yapı ruhsatı alınmadan temel ve hafriyat çalışmalarının başlanması, firmaların mevzuat güncelliği takip etmemesi, yapı kontrolleri ve evrak takibine teknik eleman yollanmaması gibi nedenlerle sürecin daha da uzadığını kaydetti. Bozbey, yapı ruhsat sürecinin takibi için oluşturulan SMS ve Internet yolu ile evrak takip sisteminin yapı denetim firmaları tarafından benimsenmemesinin de gereksiz zaman kaybına yol açtığını ifade etti. 

Bozbey ayrıca, insanların satın aldıkları alanlarda mutlu ve güvenli bir yaşam sürebilmeleri için yapı denetim firmalarına büyük bir görev düştüğünü hatırlatarak, “Ne yazık ki bazı inşaatlar hiç yapı denetim firması uğramadan tamamlanıyor. Denetlenmeden, mühendis yüzü görmeden oturma izni alan binalar var” dedi. Yapı denetim firmalarının üzerine düşen sorumluluğa sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Bozbey, "insanlarımızın sağlıklı yapılarda yaşamasını sağlamak bizim sorumluluğumuzda,  mimarıyla, mühendisiyle, belediye yetkilisi ve yapı denetim yetkilileri olarak önce kendimizi sorgulamalıyız" dedi.