Nilüfer Belediyesi’nin “Kadın Hayata Yakın” etkinliğinde Nilüferli kadınlarla bir araya gelen sanatçı Müjde Ar, annesi Aysel Gürel’in şiirlerinden oluşan “Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam” adlı kitap üzerine söyleşti. Ar, annesiyle anılarını anlatırken göz yaşlarına hakim olamadı.
Nilüfer Belediyesi’nin, kentin merkez ve kırsal mahallelerinde yaşayan kadınları, okudukları kitapların yazarlarıyla buluşturduğu “Kadın Hayata Yakın” projesine ilgi her geçen gün artıyor. 2010 yılından bu yana binlerce kadını, onlarca yazarla buluşturan “Kadın Hayata Yakın” etkinliğine bu kez, rol aldığı filmlerde kadın kimliğini özgürleştiren, Türk sinema ve dizi oyuncusu Müjde Ar konuk oldu. Etkinliğe, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Müjde Ar’ın eşi, eski bakanlardan Ercan Karakaş ile Nilüfer’in 28 mahallesinden 800’ü aşkın kadın katıldı. Aysel Gürel’in yaşamından kesitlerin yer aldığı belgesel gösterimiyle başlayan etkinlik, duygusal anlara da sahne oldu. Müjde Ar ve birçok kadın, belgesel gösterimi sırasında ve Ar’ın, annesiyle olan anılarını anlatırken göz yaşlarına hakim olamadı.
“BEN ANNEMİN KIZIYIM”
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala’nın yürüttüğü söyleşide Müjde Ar, hem annesi Aysel Gürel’in şiirlerinden oluşan “Ne Sevdam Bitti Ne Kavgam” adlı kitabı üzerine kadınlarla söyleşti hem de annesiyle olan anılarını paylaştı. Müjde Ar, Nilüferli kadınlara “Hoş geldiniz Aysel’in kadınları” diyerek seslendi. Aysel Gürel’in tam anlamıyla bir cumhuriyet kadını olduğunu ve her şeyi annesine borçlu olduğunu ifade eden Müjde Ar, “Ben, annemin kızıyım. Bütün filmler oradan çıktı. Başka bir ailede olsaydım, Aysel gibi bir annem olmasaydı, oyunculuğu seçer miydim, bu filmlere cesaret edebilir miydim bilmiyorum” dedi.
“HAYATI BOYUNCA KADINLAR İÇİN YAZDI”
Aysel Gürel’in, hayatı boyunca kadınlar için yazdığını ve erkeğe sitem ettiğini belirten Müjde Ar, “Aşk hikayeleri, şarkıları da hep kadının ağzındadır ve erkeğe sitem vardır. Annemin en çok kullandığı sözcüklerden birisi sitem ve sevdadır. Aysel Gürel’e göre aşk başka bir şeydir. Ama iki insan arasında asıl olması gereken sevdadır. ‘Aşk unutulur, sevda sürer’ derdi annem. İsyankar bir karakteri vardı. Yaşadığı bir sürü olay, Aysel’i isyancı, meselelere başka bir gözle bakmayı öğretiyor” diye konuştu. Çok zor bir çocukluk dönemi geçirdiklerini söyleyen Müjde Ar, 1960’lı yıllarda Türkiye’de iki çocuklu ve çok güzel bir kadının, bekar olarak hayat kazanmasının çok zor olduğunu anlattı. Müjde Ar şöyle devam etti: “Çok zorluklarla karşılaştık. Annem, erkekten çok erkek gibi savaştı. Dolayısıyla belki de gücünü oradan alıyordu. Zorluklara karşı yenilmemek.
Sonradan şarkı sözü yazmaya başladı ama bir tiyatrocu maaşıyla iki çocuğu yetiştirmek, okutabilmek çok zordu. ‘Hırsız olmayın, namussuz olmayın’ sözü hala kulaklarımda. ‘Hep ayaklarınızın üzerinde durun’ baş sözüydü. Ölünceye kadar yazdı. En son dizleri titriyordu. Titreye titreye yazdı. Türkçeye de çok hakimdi. Aynı zamanda bir Türkolog’du.” Aysel Gürel’in bütün sözlerinde kadına dokunuş olduğunu söyleyen Müjde Ar, “On binlerce şarkı sözü ve şiiri var. Kitaptaki sözler, şarkı olmayan sözlerdir. Onun dünyasını anlatan, yüzde 99’u kadınlar için yazılmış sözler. Diğer şiirleri de öyle” dedi. Müjde Ar, böyle bir etkinlikte kadınlarla bir araya gelmesini sağlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e de teşekkür etti.
Müjde Ar’a, etkinliğe katıldığı için bütün kadınlar adına teşekkür eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, “Aysel Gürel’in dediği gibi, kadınların özgür birey olması konusundaki kavgamız devam edecek. Bu kentte, kentteki insanların gülümsemesi için de sevdamız devam edecek” şeklinde konuştu. Etkinliğin sonunda Başkan Mustafa Bozbey, Aysel Gürel, Müjde Ar ve Mehtap Ar’ın yer aldığı özel yapım portreyi Müjde Ar’a armağan etti.