Nazım 112. yaşında Nilüfer’de anıldı

Nilüfer Belediyesi Türk Edebiyatı’nın ünlü ismi Nâzım Hikmet’i doğum gününde unutmadı. Bursa Yazın ve Sanat Derneği iş birliğiyle düzenlenen gecede Hilmi Haşal, Güney Özkılınç, Şaban Akbaba, Gülsüm Işıldar, Halime Yıldız, Pelin Yılmaz, Süreyya Akçay, M. Arzu Utku, Nurhan Şahinkaya, Yusuf Yağdıran, ünlü şairin öykü ve şiirlerini okudu.

Daha sonra  Nazım Oyuncuları  “Onlar ki” adlı teatral  gösteriyi sergiledi. Metin Coşkun’un kurguladığı, Orhan Aydın’ın yönettiği gösteride Nazım’ın dizeleri dile geldi. Gülsen Tuncer, Levent Ülgen, Metin Coşkun, Ayşegül Apak, Ezgi Coşkun ve Orhan Aydın’ın sahne aldığı tek perdelik gösteriye  Ufuk Karakoç ile Emin İgüs de müzikleriyle eşlik ederek duygusal anlar yaşattı.

Gecenin sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Başkan Yardımcısı Ahmet Çakıcı, sahne alan isimlere çiçek vererek teşekkür etti. Başkan Bozbey gecede yaptığı konuşmada Nazım dostlarına seslendi. Bursa’nın Nâzım için en az İstanbul,  Moskova, Varna kadar önemli olduğunu kaydeden Bozbey, “Nâzım, Bursa Cezaevi’ne 4 Aralık 1940 günü geldi. Avrupa’da tarihin en büyük savaşlarından biri sürüyordu. Cezaevinde Nâzım’ın kendisini ziyarete gelenlerden ve mektuplaşmalarından başka dış dünyayla bağı kalmamıştı. Karısı Piraye’ye, oğlu Memet Fuat’a, arkadaşı Kemal Tahir’e ve başka tanıdıklarına binlerce sayfa tutan mektuplar yazdı. Nâzım’ın adı da kendi de son derece tehlikeli sayılıyordu artık. Nâzım’ın Bursa Cezaevi’nde kalmasıyla birlikte, bu kent hem edebiyatçılar hem sanatçılar hem de sosyalistler için çekim merkezi oldu. Bizde büyük ustayı hiçbir zaman unutmadık ve onun adına düşüncelerine her zaman sahip çıkacağız,” diyerek konuşmasını Nâzım’ın bir şiiriyle tamamladı.