Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve 68'liler Birliği Vakfı tarafından organize edilen anma törenine, Deniz Gezmiş'in arkadaşları, bazı siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Törende ilk olarak Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Pınar Göz söz aldı. Üç fidanın bağımsız Türkiye’nin sembolleri olduğuna dikkat çeken Pınar Göz, “Bu ülkenin okuyan,  düşünen, özgür bireyleri var oldukça onlar hep yaşayacak. Onları mahkum eden zihniyetin ise, bir gün yok olup gideceğine inanıyoruz. Ancak görüyoruz ki; perde arkasında onların idam kararlarını verenler hala günümüzde varlıklarını koruyor. Gezi olayları süreciyle birlikte, neredeyse bir yıldır yaşadığımız süreç bunu kanıtlıyor. Gencecik fidanlarımız birer birer katlediliyor. Bizim de kolumuz, kanadımız kırılıyor. Nilüfer Belediyesi olarak Üç Fidan Anıtı’nı yaptıralı 4 yıl oldu. Şunu çok iyi biliyoruz ki, üstümüze çöken bela, vahşi bir hırsın, insanlığın gelişmesinden korkanların duyduğu acının sonucudur. Ülkemiz bugünlerde en kritik dönemlerinden birini yaşıyor. Emperyalistler her yanımızı sardı. İşte ülkenin birliğe, bütünlüğe ihtiyaç duyduğu ortamda, o dönemde emperyalizme karşı mücadele eden, tam bağımsızlık konusunda ödün vermeden idama giden Deniz Gezmiş,  Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın görüşleri yeniden önem kazanıyor. Aradan 42 yıl geçti ama bugün Türkiye, Deniz’in tarif ettiğinden farklı bir durumda değil. Türkiye 60’lı yıllardan daha fazla emperyalizme bağımlı durumdadır. Bugün Deniz’lerin ne kadar haklı olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bu yüzden onların anısına ve onların değerlerine sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz” dedi.

68’liler Birliği Vakfı Bursa Temsilcisi Betül Kuyucu, "Üç özgürlük savaşçısını, üç yiğit devrimciyi, ölümsüzlüğe gidişlerinin 42. yılında saygıyla anıyoruz. Onlar önünde eğiliyoruz çünkü onlar dokunulamaz denene dokundular. Yıkılmaz deneni derinden sarstılar. Biat kültürüne karşı çıkarak özgür ve eşit olana sahip çıktılar. Bir heves olarak değil yaşamlarını ortaya koyarak bunu yaptılar. Onlar tam bağımsız bir Türkiye için yola çıktılar. Gençlik içinde başlayan ve tüm ülkeye dayanan mücadele boyunca sürekli araştırdılar. Tüm özgürlük savaşçılarından örnekler aldılar. Emekten yana oldular, kölelik düzenine son vermek istediler. Onların mücadelesini yaşatmak için yürüyecek daha çok yolumuz var” diye konuştu.

Etkinlikte Denizler’in arkadaşları Ali Işık ve Tuncay Çelen de duygularını ve anılarını paylaştı. Ali Işık, üç fidanı saygıyla andığını belirterek, “Onlar emperyalizm ve faşizme karşı demokratik Türkiye için bu yola çıktılar. Onlar onurlu duruşlarını hiç bozmadılar. 68 hareketi devrimci ve yurtsever bir öze sahiptir. Onların çizdiği bu yolda tam bağımsız ve demokratik Türkiye için yılmadan mücadelemize devam etmeliyiz” diye kaydetti.

Tunçay Çelen de Türkiye’de bugün yolsuzlukları had safhaya çıktığını ifade ederek, üç fidanın bugünkü karanlığa itilen Türkiye modeline karşı mücadele ettiğini ve bağımsızlık uğruna şehit edildiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Özgün müziğin duayen isimlerinden Suavi sahne aldı. Deniz Gezmiş’lerin arkadaşı olan Suavi söylediği şarkılarla duygusal anlar yaşatırken, verdiği sosyal mesajlarla da alkış aldı. Şarkıların yanı sıra okuduğu şiirlerle de alanda duygusal bir rüzgar estiren Suavi, “Şarkılarımı özgürlük ve demokrasi adına, çocukların daha iyi şartlarda yaşamaları için verdikleri mücadelede Deniz Gezmiş’ten, Gezi direnişçilerine kadar hayatını kaybeden dostlarıma Nilüfer’den armağan ediyorum” şeklinde konuştu.

Konser sonunda ise 68’den Gezi’ye adlı bir forum düzenlendi.

Üç fidan anıtında Şafak nöbeti

Gece geç saatlere kadar süren forumun sabahında ise Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilmelerinin anısına sabah saat 05:30’da şafak nöbeti tutuldu. 4 yıldır Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve 68’liler Birliği Vakfı işbirliğiyle düzenlenen şafak nöbeti 3 Fidan Parkı Anıtı’nda düzenlendi.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan anısına düzenlenen törende, 1972 yılında Cebeci Sivil Kapalı Cezaevi’nde idam edildikleri saat olan 05:30’da Deniz Gezmiş’in idama giderken ıslıkla çaldığı Rodrigo’nun Konçertosu eşliğinde 3 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Anma törenine 68’liler Birliği Vakfı üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Grup adına açıklama yapan 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Betül Kuyucu, “"42 yıl önce asılarak öldürülen, 1968 önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı her yıl, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Bursa'da da anıyoruz. Nilüfer Belediyesi tarafından 5 yıl önce anıtlaştırılan 3 Fidan Parkı’nda Deniz Gezmiş’in, Yusuf Aslan’ın ve Hüseyin İnan’ın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin bugünlere de ışık tutması ve onları unutmadığımızı göstermek istiyoruz" şeklinde konuştu.

3 Fidan Parkı’nda toplanan grup konuşmaların ardından anıta karanfiller bıraktı.