Nilüfer’de çizginin şakası, çocukların sergisi var

Kültür ve Sanat Kenti Nilüfer başarılı bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Nilüfer Belediyesi ve Anadolu Karikatürcüler Derneği işbirliğiyle düzenlenen karikatür atölyesi öğrencileri sergisi Konak Kültürevi’nde açıldı. 60 öğrencinin 80 karikatür çalışmasından oluşan serginin açılışına öğrencilerin aileleri, usta karikatürcüler Ahmet Aykanat, Mehmet Kahraman ve Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Beril Ünler de katıldı.

6 ile 13 yaş arasındaki öğrencilerin çevre, kentsel dönüşüm ve beslenme temaları üzerine karikatür çalışmasından oluşan sergide büyük beğeni kazandı. 34 hafta süren atölye derslerinde aldıkları eğitimleri başarılı çalışmalarla sergiye taşıyan çocuklara katılım belgeleri ve sertifikaları verildi. Ayrıca sergide yer alan çalışmalar, Çizginin Şakası Var isimli bir karikatür kataloğu olarak kitaplaştırılarak çocuklara ve ziyaretçilere armağan edildi.

Nilüfer Belediyesi’nin desteğiyle Türk karikatürcülüğü adına başarılı bir sezonu geride bıraktıklarını ifade eden Anadolu Karikatürcüler Derneği Başkanı Ahmet Aykanat, karikatürün çocuklar üzerinde bıraktığı olumlu etkileri değerlendirdi. Çocukların karikatür çalışmaları ile kazandıkları becerinin yanı sıra dünyaya eleştirel bir bakış açısı ile bakabildiklerini ve aynı zamanda bir entelektüel etkileşim içine girdiklerini ifade eden Aykanat, “Sanatın kendisi zaten eleştirel bir yapıya sahiptir veya olmalıdır. Ancak karikatür bu bakış açısını yaratıcı nitelikleri ile bir üst seviyeye taşıyabiliyor. Eleştirel toplumların geleceğe daha ümitli bakabildiği gerçeğini göz önüne alırsak bu eğitimlerin önemi bir kat daha artıyor,” dedi.

Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Beril Ünler de “Bu sergide gördüklerim ve burada tanıştığım çocuklar, onların çevre sağlığı konusundaki duyarlılıkları beni gelecek için oldukça umutlandırdı. Onlar bu eğitim ile sadece sanatsal bir aktivitede yer almadılar, duyarlı bireyler olarak dünyaya, olaylara farklı bakabilmek kabiliyeti kazanan bütün çocuklarımızı kutluyorum,” diye konuştu.

Karikatürlerin yanı sıra beslenme konulu magnet çalışmaları ve Mehmet Kahraman’ın kentsel dönüşümü eleştiren üç boyutlu çalışması 14 Haziran tarihine kadar Konak Kültürevi’nde izlenime açık olacak.