Aziz Nesin’in kitabına kapak tasarladılar

Doğumunun 100. yılında 2015 yılını Aziz Nesin’e adayan Nilüfer Belediyesi, usta yazarı çeşitli etkinliklerle anmaya devam ediyor. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Nesin Vakfı ile birlikte Aziz Nesin Yılı etkinlikleri kapsamında Liseler Arası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması düzenledi. Yarışmaya 23 okuldan, 377 öğrenci katıldı. Aziz Nesin'in Bursa'da geçirdiği sürgün yıllarını anlattığı "Bir Sürgünün Anıları" kitabından ilhamla yola çıkan öğrenciler 382'si dijital olmak üzere toplam 571 tasarım ile yarışmaya başvurdu.

Jürinin 103 eserin sergilenmeye değer bulunduğu Kitap Kapağı Tasarım Yarışması’nda birinciliğe Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Zeynep Yıldız’ın çalışması değer görüldü. Faik Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Buse Derse ikinci, Feriha Uyar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Amine Çalan da tasarımıyla üçüncü olmaya hak kazandı. Öğrenciler ödüllerini Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen törende aldı.

Yazarın genç kuşakların zihinlerinde yarattığı görsel algıyı ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen yarışmanın ödül törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Muharrem Tüfekçi, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala ve çok sayıda öğrencinin yanı sıra öğretmenler de katıldı.

“Aziz Nesin’i tanımak için kitaplarını okuyun”

Öğrencilerin görsel yeteneklerini Aziz Nesin’in Bir Sürgünün Anıları adlı kitap kapağına büyük bir ustalıkla yansıttıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gelecek kuşakların Aziz Nesin’i anlamaları için daha çok okumaları gerektiğini vurguladı. Bozbey, “Aziz Nesin aslında gençlerimizin de tanıdığı ya da sohbetlerini dinlediği farklı bir kişilikti. Bize aslında konulara farklı bakış açılarıyla bakmamızı öğreten bir yazardı. Onu tanımak için kitaplarını çok iyi okumak ve anlamak gerekiyor” dedi.

Yarışmanın elemelerinde seçici kurulun zorlanarak karar verdiğini belirten Başkan Bozbey, öğrencilerin yarışmaya ilgisinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

“Türkiye’de sanatçının yazarın işi zor”

Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu da gençlerin düşüncelerinin üzerine gitmesi gerektiğini söyledi. Cihangiroğlu, “Gençler zor bir yolda. Sanatçı olmak, tasarımcı olmak zor bir süreç. Arşivlerimizde Aziz Nesin tarafından yapılmış olağanüstü güzellikte tablolar, minyatür eserler var. Bu ülkede maalesef sanatçının, yazarın, ressamın işi çok zor. Aziz Nesin’in ne badireler atlatarak bu noktaya geldiğini tüm kitaplarının satır aralarında okuyabilirsiniz. Daha yayınlanmamış beş yüz bin dolayında el yazması doküman var. Bu bana göre bir sanatçı inadıdır. Sanatçı olmak istiyorsanız bu inadı göstermeniz gerekiyor. Yarışmada yaptığımız değerlendirmelerde de ortaya koyulan eserleri beğenerek izledik” şeklinde konuştu.

Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi de “ Kitap kapağı tasarım yarışması için yapıtlarını kendi mütevazı çalışmalarını jüriye takdim eden gençlerimiz için rahatlıkla şunu söyleyebilirim. Gelecekte bu grafik tasarımcılarımızdan, kitap kapağı tasarımcılarımızdan sadece o kitapların görsel kılıflarını hazırlayan emekçiler çıkmayacak. Aynı zamanda gerek resimde gerek karikatürde gerek edebiyatta gerek sanatta ve düşüncede sanatta insanımızın ufkunu açan büyük dahiler, ustalar, yol göstericiler olacak” diye kaydetti.

Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi ve Nilüfer Kütüphane Müdürü Şafak Pala dereceye giren öğrencilere sertifikalarını verdi. Törenin ardından da Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açılan 2015 Aziz Nesin Yılı Kitap Kapağı Tasarım Yarışması Sergisi gezildi.