Kadına şiddete “Tünel”den bakış

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ‘Dünyayı Turuncuya Boya, Kadına Yönelik Şiddet Son Bulsun’ sloganıyla 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında farkındalığı artırmaya yönelik birçok etkinlik düzenleyen Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi kapanışı farklı bir çalışmayla yaptı.

Nilüfer Belediyesi ile Nilüfer Kent Konseyi işbirliği ve Bursa Plastik Sanatlar Derneği, Aeronorm Tasarım Ofisi’nin katkılarıyla hazırlanan, ‘Münferit Bir Tünelin Mütemadi Sakinleri: Umutsuz Olma’ isimli enstalasyon çalışması Podyumpark Meydanı’nda açıldı.

Çocuk gelinleri ve geçtiğimiz aylarda minibüste hunharca katledilen Özgecan Aslan’ı da temsil eden 6 farklı odadan oluşan bu anlamlı çalışmanın açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları Yalçın Işıkyıldız ile Bukle Erman, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu ve Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay yaptı. Sergiye katılanlar kadına şiddete karşı mücadeleye ortak olduklarını göstermek için turuncu kurdele taktılar.

25 Kasım’dan bu yana kadına şiddete yönelik birçok etkinlik düzenlediklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak yıllardır kadın dostu kent olarak hizmetlerimizi yürütüyoruz. Bu anlayışın sadece Nilüfer’de değil, ülkemizin ve dünyanın her yerinde hâkim olması adına haykıracağımızı ifade etmek istiyorum. 16 gün boyunca kadına şiddete dur deme anlamında birçok çalışma yaptık. Bu çalışmaların yaklaşık 3 milyon nüfuslu bir kentte sadece Nilüfer Belediyesi tarafından yapılması da dikkatlerden kaçmadı. Bunu sadece Bursa olarak değil, Türkiye ve dünya olarak düşünmek gerekiyor. Kadına şiddete dur demek için her ne çalışma varsa, biz o çalışmaların yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Bozbey: Kadına şiddete karşı mücadelenin yanındayız

Nilüfer Belediyesi olarak her türlü şiddete karşı olan bir anlayışa sahip olduklarını belirten Başkan Bozbey, “Türkiye’de ilk Eşitlik Birimi’ni kuran belediye olarak, kadına şiddet duruncaya kadar bu mücadelenin yanında olacağız ve çalışmalar yürüteceğiz. Bu çalışmalar sadece 16 gün değil, bundan sonra da hem kentimizde hem projelerimizde kadına şiddete dur demek adına birçok çalışmayı beraber yürüteceğiz. Gün geçmiyor ki kadına şiddeti gazetelerde okumamış olalım. Maalesef birkaç gün önce bile Bursa’da iki kadın hunharca bir cinayet sonucu aramızdan ayrıldı. Bunların önüne geçmek, dur demek bir insanlık görevidir. Bağıra bağıra kadına şiddete dur diyelim” diye konuştu.

Başkan Bozbey,  tünel çalışmasına destek veren Nilüfer Kent Konseyi’ne, Podyumpark yetkililerine, Bursa Plastik Sanatlar Derneği’ne ve Aeronorm Tasarım Ofisi’ne  teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Başkan Bozbey, protokol üyeleri ile birlikte açılış kurdelesini keserek tüneli gezdi. Çocuk gelinler, Özgecan Aslan cinayeti gibi bu konuda yaşanan sayısız şiddet olayına dikkat çeken, kadına şiddeti en acı şekilde hissettiren tünel, 13 Aralık tarihine kadar açık kalacak.