Emekçilerden Özel İstihdam Büroları’na tepki

DİSK/Genel-İş Bursa Şubesi, taşeron işçilere verilen kadro sözünün yerine getirilmemesi, kıdem tazminatının fona aktarılmak istenmesi ve ‘Özel İstihdam Büroları’nın getireceği tehlikeler hakkında basın açıklaması yaptı. DİSK/Genel İş Bursa Şube Başkanı Selahattin Atak tarafından Nilüfer Belediyesi Halk Evi önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına DİSK’e bağlı sendikalar, KESK temsilcileri katıldı.

Nilüfer Belediyesi emekçileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de basın açıklamasına katılarak destek verdi. ‘Kıdem tazminatıma dokunma’ ‘Taşeron, ölüm, açlık, sefalet, yoksulluk demektir’ yazılı dövizler açan emekçiler, ‘Ölmek var dönmek yok, tazminatı vermek yok’, ‘Direne direne kazanacağız’ ve ‘Taşeron kölelik, kadro hemen şimdi’ sloganları attı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen bir yasa tasarısı ile Türkiye’de emeği ile geçinen milyonlarca işçinin köle haline getirilmek istendiğinin altını çizen DİSK/Genel İş Bursa Şube Başkanı Selahattin Atak, ‘Bu tasarı ile insanlık onuruna yakışmayan köle simsarlığı yasal hale getirilmek istenmektedir. Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisini de kapsayacak biçimde ‘işçi kiralama’ yetkisi verilmesi ve güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak düzenlemeler TBMM gündeminde yer almaktadır. TBMM’de iktidar partisi tarafından dayatılan ‘Özel İstihdam Büroları’na dair yasa tasarısı, işçi sınıfına köleliği dayatmaktadır. Bu yasa tasarısı bir avuç işçi simsarının ve onlardan işçi kiralayacak bir avuç sermayedarın talebidir’ şeklinde konuştu.

‘Kayıt dışı istihdam düşmeyecek’

Özel İstihdam Büroları’na karşı sonuna kadar direneceklerini belirten Atak, ‘Özel istihdam Büroları ile iş güvenliği ortadan kalkacaktır. Kıdem tazminatı fiili olarak yok edilecektir, ihbar tazminatı ortadan kaldırılacaktır. Kayıtlı istihdamın neredeyse yarısı kölelik büroları aracılığıyla güvencesiz çalıştırılacaktır. Kural dışı güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri kural haline gelecektir. İddia edildiği gibi kayıt dışı istihdam düşmeyecektir. Çünkü işverenlerin tercih ettiği en esnek çalıştırma biçimleri kayıt dışındadır. İşçi sınıfı ‘kiralık işçi’ adı altında kölelik ilişkilerine mahkum edilecektir. Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlık ile ilgili bütün haklar tamamen ortadan kalkacaktır” dedi.

‘Taşeron köleliğini aratan çalışma düzeni kurulacak’

Kiralık işçilerin aynı işi yapan diğer işçilere göre çok daha düşük ücrete mahkum olacağını vurgulayan Atak, ‘İşverenler, özel istihdam bürolarından işçi kiralama hakkı kazandığında, kadrolu işçilerin üzerindeki baskı oluşacaktır. Kiralık işçilerin, İşsizlik Fonu’ndan yararlanma olanakları olmayacaktır. İş-Kur işlevsiz hale gelecek, kamu emek gücü piyasasındaki sorumluluklarını tamamen üstünden atmış olacaktır.  Kamudaki alt işverenler özel istihdam bürolarından işçi kiralayabileceklerdir. Kamuda taşeron köleliğini aratan çalışma düzeni kurulacaktır. Bunların hepsi işçi sınıfına büyük bir saldırı anlamına gelmektedir. Bu saldırılar büyük bir direnişi gerektirmektedir’ ifadelerini kullandı.

‘Taşeron işçilere verilen sözler unutuldu’

Taşeron işçilerin durumuna da değinen Atak, ‘Seçimlerden önce ‘Taşerona kadro’ afişleri ile oy toplayan AKP, seçimin hemen ardından verdiği sözleri unutmuş, taşeron düzenine rahmet okutacak bir kölelik düzenini hızla Meclis gündemine taşımıştır. Bu da yetmemiş, kıdem tazminatımıza el uzatmıştır’ şeklinde konuştu.