Yüzyıllık macera yeniden başladı

Mudanya Belediyesi, Yenişehir Belediyesi ve İznik Belediyesi’nin de destek verdiği tura bu yıl dokuz Hollandalı, bir İngiliz ve Türkiye’nin çeşitli illerinden toplam 140 bisikletçi kayıt yaptırdı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de bisikletiyle startına katıldığı tur öncesi Mudanya Meydanı’nda tören düzenlendi. Bozbey buradaki konuşmasında “Bisiklet, bir spor aracı olmasının yanı sıra dünyanın en çevreci ulaşım aracı. Bu çevreci ulaşım aracının yaygınlaştırılması, kullanımın arttırması çevreye olan duyarlılığımızın da bir göstergesi olacaktır. Halen bu konuda yeterli duyarlılığı gösterdiğimizi düşünmüyorum. Bu projeye başlangıcından bu yana destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz,” dedi.

Mudanya-Yenişehir-İznik güzergâhlı ve 3 gün sürecek bisiklet turunun bu seneki teması ise Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yıl dönümü olarak belirlendi. Turun kapanış törenine Hollanda Başkonsolosu Onno Kervers ve Kültür Ateşesi Daniel Stork’un da katılması bekleniyor.

Bisikletle Yüzyıllık Macera turunun tarihi özelliği ise 1897 yılında Ahmet Tevfik Bey isimli İstanbullu bir gezginin Bursa’da gerçekleştirdiği bisiklet turuna dayanıyor. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen tura katılan sporcular, 1890’lı yıllarda çevresindekilere bisiklete binmeyi öğretmeye çalışan, bisiklet sporuna gönül vermiş bir genç olan Ahmet Tevfik Bey’in izlenimlerini yansıtan ve 2006 yılında Türkçe’ye çevrilerek  ''Velosipet ile bir cevelan: 1900’e doğru İstanbul’dan Bursa’ya doğru bir gezi” ismiyle yayımlanan kitaptaki güzergâhı takip ediyor.