Bozbey Nilüfer’in örnek projelerini anlattı

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Karagöz Lions Kulübü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen Kasım ayı 2. Ortak Toplantısı’na konuşmacı olarak katıldı. Merinos, Hisar ve Horizons Lions Kulüpleri ile Karagöz Rotary Kulübü’nün başkan ve üyelerinin katıldığı toplantıda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Yerel Yönetimlerde Örnek Alınacak Davranışlar” konulu sunum yaptı. Nilüfer Belediyesi’nin insan odaklı, sosyal, kültürel, inovatif ve Türkiye’de örnek alınan çalışmalarını katılımcılara anlatan Başkan Bozbey, belediye başkanlığındaki başarı ve ödüllerle dolu 4 dönemini aktardı.

1999 yılında ‘Önce İnsan’ ilkesi ve eğitim, bilim, kültür-sanat kenti olma hedefiyle yola çıktıklarını belirten Başkan Mustafa Bozbey, “Bu uzun yolda zorluklar yaşadık. 2000 yılında hedeflerimizi bir sisteme dönüştürdük ve Kalite Yönetim Sistemi’ne geçtik. 2003 yılında Mükemmellik Modeli ile yolumuza devam ettik. Türkiye’de ilk kalite belgesini alan kurum Nilüfer Belediyesi’dir. 2013 yılında da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez kurum olarak Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) ‘Vatandaşa Değer Katma Kategorisi Başarı Ödülü’nü aldık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Diploması ödülüne layık görüldük” dedi.

Kültür-sanatı halkın ayağına götürmekle işe başladıklarını ifade eden Bozbey, “Halkın ayağına gidersek ileriki dönemlerde yapacağımız salonlarla birlikte halk da salonlara gelip etkinliklerimize katılacaktır diye düşündük. Bir taraftan da halk konserleri yaptık. Böylece insanlar zaman içinde kentte bir şeylerin değiştiğini fark etmeye ve sosyal ilişkilerini geliştirmeye başladı. Şu an Nilüfer’de aktif olarak kullanabileceğimiz 9 salonumuz bulunuyor” şeklinde konuştu.

Eğitim alanında önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Bozbey, Milli Eğitim ile birlikte ortak projeler yürüttüklerini söyledi. Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak eğitime büyük katkı sağladıklarının da altını çizdi. 1999 yılında spor yapan bir kitle oluşturmak amacıyla Nilüfer Belediyespor’u kurduklarını kaydeden Başkan Bozbey, “Yarışmacı takım elbette olacak ama asıl amacımız halkın spor yapabileceği alanlar oluşturmak ve spor yapan bir kitle oluşturmaktı. Bu konuda da Milli Eğitim ile temasa geçerek spor aktivitelerini yaygınlaştırmaya çalıştık. Bu anlamda günümüzde önemli bir kitleye ve spor salonlarına kavuştuk” şeklinde konuştu.

Bozbey: Demokrasi önceliğimiz

2014 yılında nüfusun da artmasıyla birlikte 3 ana hedeflerinin altında odak noktalar belirlediklerini vurgulayan Başkan Bozbey, “Bu odak noktalarımız demokrasi, özgürlük, katılımcılık, sosyal belediyecilik, vicdan ve eşitlik. Bu odak noktalar üzerine çalışmalar yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Demokrasi kavramını çok önemsediklerini ve demokrasiyi kente yerleştirmek amacıyla Mahalle Komiteleri sistemini kurduklarını belirten Bozbey, “Demokrasiye, ülkemizde yaşanan son olaylarla birlikte ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu hepimiz gördük. Demokrasi de öyle tepeden tepsiyle sunularak bu ülkede yerleşmez. Bunun da bilincindeyiz. Demokrasi, önce ailede, sonra apartmanda, sokakta, mahallede, kentte, şehirde başlar ve ülkeye yayılır. Eğer bunu başarabilirsek, bu ülkede demokrasiyi hâkim kılabiliriz. Demokrasinin ilerisi de gerisi de faşizmdir. Demokrasinin ve özgürlüklerin evrensel tanımı bellidir. Bizim anlayışımız bu. Bunun için 2009 seçimlerinden itibaren demokrasiyi bu kente yerleştirmek için Mahalle Komiteleri sistemini oluşturmaya başladık. Mahallelerimizin tamamında Mahalle Komiteleri kurup, kentte katılımcılık esası ve uzlaşı kültürünü de oluşturarak yapacağımız proje ve hizmetlere mahalle halkını dâhil ettik. Mahalleliyle birlikte yaptığımız proje ve hizmetlerde de halkın sahip çıktığını gördük. Stratejik Planımızı da Mahalle Komiteleri’nden gelen talepler doğrultusunda hazırladık. İddia ediyorum ki Mahalle Komiteleri modeli, yerel yönetimler yasasına girecek ve Türkiye’de uygulanmaya başlayacak” dedi.

Nilüfer’de demokrasi alanları oluşturduklarını ifade eden Bozbey, “Bu anlamda akademik odaları tek çatı altında toplayan Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’ni hayata geçirdik. Anadolu Arastası, Dernekler Yerleşkesi ve Halk Evi de demokrasi alanıdır” şeklinde konuştu. Lions ve Rotary Kulüpleri ile hayırsever vatandaşlarla ortak projeler yürüttüklerini de belirten Başkan Bozbey, “Altınmakas Ailesi ile ortaklaşa yaptığımız huzurevi 5 yıldızlı otel konforunda. Çamlıca Mahallesi’nde de İzzet Şadi Sayarel vatandaşımız ile birlikte bir huzurevini daha Nilüfer’e kazandıracağız. Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi de yakın zamanda tamamlanacak ve büyük bir eksikliği gidermiş olacak. Bu projeler,  insana değen projeler. Katkı koyan herkese kent adına gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.