Yaşar Kemal'in yazma tutkusunun izlerini süren sergi

Açılışa katılan Başkan Mustafa Bozbey, Yaşar Kemal’in çok yönlü bir yazar olduğunu belirterek, “Yaşar Kemal Türkiye'ydi" dedi. 2016 yılını Yaşar Kemal’e adayan Nilüfer Belediyesi, usta kalem için düzenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Küratörlüğünü Sadık Karamustafa’nın üstlendiği ‘...ama tek amacım yazmaktı’ adlı sergi Nazım Hikmet Kültürevi’nde sanatseverlerle buluştu. Yaşar Kemal ile çeşitli kentlerde ve mekanlarda gerçekleştirilmiş kitap, video film gibi etkinliklerden görsellerin yer aldığı sergi, üç bölümden oluşuyor. Sergide, Alain Bosquet’in yazarla yaptığı görüşmeleri içeren alıntılar yer alıyor. Sergi, fotoğraflar ve çizimler eşliğinde Yaşar Kemal'in yazı serüvenine, romanlarından yapılan seçkilerle doğa ve insan betimlemelerine, ada metaforu etrafında düş gücüne odaklanıyor.

Büyük anlatıcının yazma tutkusunun, düş gücünün izlerini süren serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Küratör Sadık Karamustafa, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç ve çok sayıda davetli katıldı. Sergiyi büyük ilgiyle gezen Başkan Bozbey yaptığı konuşmada, “Yıl boyunca büyük ustayı birçok etkinlikte tanıdık, tanıtmaya çalıştık. Yaşar Kemal, Cumhuriyet, doğa, dağ, köy, yani insan demek. Yaşar Kemal Türkiye'ydi. Kardeşliği, insanlığı onda görürsünüz. Nilüfer Belediyesi olarak dünyaca ünlü, böyle özel yönlü bir insanı tanıttığımız için kurum olarak çok mutluyuz. Onu sevenler ve merak edenler tüm etkinliklerimizi takip ettiler. Onun her karesinde farklı anlayışları görürsünüz. Sadık Karamustafa’yı cesareti ve çalışmalarından dolayı kutluyorum. 16-17 Aralık’ta düzenleyeceğimiz sempozyum ile Yaşar Kemal Yılı’nı tamamlamış olacağız. Ona gönül veren herkesi davet ediyorum” dedi.

Yaşar Kemal ile dostluğunun 50 yıla dayandığını belirten Sadık Karamustafa da böyle anlamlı bir etkinliğe imza attığı için mutlu olduğunu dile getirdi. Sergi hakkında detaylı bilgiler veren Karamustafa, “Yaşar Kemal ile çok fazla çalıştım ve bundan çok memnunum. Burada çok güzel bir etkinlik ortaya çıktı. 13 yıldır yapılan etkinliklerin bir sentezini burada bulacak sanatseverler. Üç bölümden oluşan sergide, Yaşar Kemal’in kendini anlatmasını, onun romanlarından seçilen renk, ışık, koku, doku tanımları ve ada ütopyasına ait hikayeye tanık olacaksınız. O, kendisi için bir ada düşlerdi. Bu temel üzerine bizim ada ütopyamız var. Bu gerçekleşir veya gerçekleşmez ama burada gözler önüne serdik. Nilüfer Belediyesi’ne bize bu imkanı verdiği ve Yaşar Kemal anısına etkinlikler düzenlediği için teşekkür ederiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Bozbey ve davetliler ay sonuna kadar açık kalacak sergiyi gezdi. İlk günden büyük ilgi gören sergi 31 Aralık'a kadar izlenime açık kalacak.