Erol Tuncer “Türkiye’de Seçim Güvenliği”ni anlattı

Nilüfer Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Derneği iş birliğiyle düzenlenen Sosyal Demokrasi Seminerleri’ne konuk olan Türkiye Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (TESAV) Başkanı Erol Tuncer, “Türkiye’de Seçim Güvenliği” konusunda düşünce ve tecrübelerini paylaştı. Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleşen seminere, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık ile Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Yalçın Işıkyıldız da katıldı.

Türkiye’de seçim güvenliği denilince akla ilk olarak seçim hileleri geldiğini kaydeden Tuncer, “Burada önemli olan hile yapılıp yapılmadığı değil, hile yapılıyorsa buna karşı nasıl önlem alacağımızdır. Bunun için de sistemin nasıl işlediğini bilmek zorundayız. Fırsatını bulan parti, irili ufaklı hile yapar. Parti yapmazsa, partili yapar. Seçim hileleri, ülke seçim sonuçlarını etkileyecek düzeyde sonuç vermez. Yerel ölçekte sonuç verir” dedi.

Sorunun sadece seçim günü yapılacak usulsüzlükler olmadığını ifade eden Tuncer, “Seçim güvenliği, seçmen kütüklerinin yazılımından başlayarak, seçim kampanyası süreci ve elektronik sistemin işleyişine kadar çok daha geniş yelpazede tartışılmalıdır. Seçmen kütükleri yanlışsa, alacağınız sonuçlar da en baştan itibaren yanlış olmaya mahkumdur” şeklinde konuştu.

Seçim kampanyası sürecinde de büyük usulsüzlüklerin yaşandığına dikkat çeken Tuncer, “Kamu olanaklarının bütünüyle iktidar partisinin lehinde kullanılması kadar büyük bir usulsüzlük yok. Bir yandan cumhurbaşkanı, bir yandan başbakan devletin her türlü imkan ve desteğini bu yönde kullanıyor. Siyaset yapmaması gereken kamu yöneticilerinin de destek ve yardımlarıyla kampanyayı yürütüyorlar. Kampanya sırasında verilen sözler ve televizyonların adil olmayan, yasalara aykırı yayınları da birer usulsüzlüktür. Tek yanlı yayın yapılıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun bu konudaki yetkisi de kaldırıldı. Bunu, yurttaş olarak elimizdeki imkânlarla önlemek çok mümkün görünmüyor” diye konuştu.

Tuncer, elektronik sistemin işleyişi ile sisteme olan kaygılara, sandık başındaki işlemlere, oy kullanma sırasında yapılabilecek usulsüzlükler ve yanlışlara da değindi. Tuncer, seminerin sonunda katılımcıların merak ettiği soruları da yanıtladı. Sosyal Demokrasi Seminerleri, 21 Mart Salı günü CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık’ın “Katılımcı Bütçe Planlaması ve Uygulaması” konulu semineriyle devam edecek.