Bozbey: EFQM modelini halkın benimsemesi lazım

EFQM Mükemmellik Modeli kapsamında Avrupa’da ödül almış kamu kuruluşlarının bir araya gelmesi, kamu yönetiminde deneyim paylaşımı ve kıyaslama çalışmaları çerçevesinde İETT ve Sakarya Üniversitesi yetkililerinden oluşan KalDer Kıyaslama Uzmanlık Grubu Nilüfer Belediyesi’ni ziyaret etti. Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde gerçekleştirilen kıyaslama ziyaretinde EFQM mükemmellik modeline göre iyi uygulama örneklerinden ‘Süreç yönetim sistemleri’ karşılaştırıldı.

Nilüfer Belediyesi Yönetim Sistemleri Sorumlusu Neslihan Arslan ve Sakarya Üniversitesi Kalite Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Tuba Canvar Kahveci, iki kurumda uygulanan süreç yönetim sistemleri hakkında sunum gerçekleştirdi.

Kıyaslama ziyaretinde Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile de bir araya gelen heyet Nilüfer’de uygulanan EFQM modeli hakkında bilgi aldı. Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları Yalçın Işıkyıldız ve Bukle Erman’ın da yer aldığı ziyarette Başkan Bozbey, Türkiye’de mükemmellik modelinin tüm kurumlar tarafından benimsenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bozbey, “Sistemin aslında siyasiler farkında değil ama siyasete inanılmaz katkı sunduğunu biz yaşayarak gördük ve uygulamalarımızla da bunun tespitini yaptık. Keşke siyasi partiler başta olmak üzere hepsinde bir modele geçiş yapsalar da toplumda daha farklı bir yerde olduklarını ortaya koysa. Ancak görüyoruz ki siyasiler katılmadıkları gibi destek de vermiyor. Bunun yanında sadece ödül almak için çabalayan kurumları görüyoruz. Bu da aslında sistemin ruhuna aykırı bir davranış. Bunlar bir müddet sonra kendiliğinden çekiliyorlar ve geriye gidiyor. Burada aslında ödül almak önemli değil, tamamen ödül sürecine katılıp, üçüncü bir gözün sizi terazide tartması, sizin uyguladığınız sistemi değerlendirmesi önemli. Bunu eğer sağlıklı yapabilirsek o zaman her kurum nerede olduğunu çok net görecektir. Amaç ödül olmamalı, amaç değerlendirme olmalı” dedi.

Türkiye’de bir model geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Bozbey, “Personel açısından baktığımızda özel sektörde de olsa etkin bir bürokrat aradığında ‘Gelsin başlasın’ deniliyor. Bu personel gerçekten yetkin mi, etkili olacak mı, modeli benimseyecek mi? Önemli olan bu. Bu bir eğitim meselesidir. Çünkü bizim toplumumuzda ne olursa olsun ‘Üniversitelerde rektöre ulaşırsam bu işi yaptırırım, belediyede başkana ulaşırsam bu işi yaptırırım’ anlayışı var. Aslında eğitimle beraber kültürel bir devrim lazım. EFQM modelinde halkı içine katarak, halkın da benimsemesini sağlarsak işte o zaman kültürel devrim olur” şeklinde konuştu.

Heyet, Halk Evi’nde bulunan ve yenilikçi anlayışı sürdürülebilir hale getirmek için belediye bünyesinde kurulan Nilüfer İnovasyon Merkezi ve Nilüfer ‘Barış Meclisi’ni de ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.