Avrupa Birliği’nden Nilüfer’e ‘‘Dönüştürücü Eylem Ödülü’’

Türkiye’de örnek projelere imza atan Nilüfer Belediyesi, Avrupa Birliği Sürdürülebilir Şehirler Platformu tarafından da ödüle değer görüldü. Nilüfer Belediyesi, Avrupa Birliği Sürdürülebilir Şehirler Platformu tarafından bu yıl ilk kez verilen ve Avrupa’nın 11 ülkesinden, 35 başvurunun yapıldığı “Dönüştürücü Eylem Ödülü”nü (Transformative Action Award)  alan ilk kurum oldu. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ödülle ilgili Halk Evi’nde basın toplantısı düzenledi. Başkan Bozbey, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bu yıl ilk kez verilen ödülün önemine dikkat çekti. Bozbey, “Brüksel’de düzenlenen törenle, ilk kez verilen bu ödülün, Nilüferliler olarak Türkiye’ye kazandırılması çok önemli. Avrupa Birliği Sürdürülebilir Şehirler Platformu tarafından, tek kategoride verilen bu ödülü, 35 başvuru arasından bizimle birlikte finale kalan İspanya’dan Zaragoza ile Nerbio – Ibaizabal ve Almanya’dan Manheimm’ı geride bırakarak kucaklamak da çok önemli. Ama en önemlisi, yıllardır mücadele verdiğimiz bir alanda, demokrasi ve katılımcılık konusunda ürettiğimiz projelerle bu ödülü almak, doğru bir yolda olduğumuzu bizlere bir kez daha gösterdi” dedi.

BOZBEY: AMACIMIZ YAŞANİBİLİR VE KAPSAYICI BİR KENT

11 Avrupa ülkesinden 35 kentin başvurduğu yarışmada Nilüfer Belediyesi’nin örnek gösterilen “Mahalle Komiteleri”, “İnovasyon Merkezi” ve “Enerji Kooperatifi” projeleri ile ödül aldıklarını kaydeden Bozbey, “Bu projeler, kentimizin örnek ve katılımcı yerel yönetimi destekleyen dönüştürücü eylemleri olarak sunuldu. Mahalle Komiteleri, yerelde güçlü demokrasiyi ve karar vermeyi, İnovasyon Merkezi sosyal inovasyonda katılımcılık merkezini, Enerji Kooperatifi de yerel yenilenebilir enerjiye dayalı enerji demokrasisini temsil etmektedir. Bu projelerin her biri, Nilüfer Belediyesi’nin ‘Yaşanabilir ve kapsayıcı bir kent’ oluşturmak amacıyla yaşama geçirdiği projelerdir” diye konuştu.

Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin Avrupa Birliği Sürdürülebilir Şehirler Platformu tarafından ödüllendirilen projeler hakkında da bilgi verdi. Karar süreçlerine vatandaşların da katılımını sağlamak amacıyla hayata geçirdiklerini hatırlatan Bozbey, “Nilüfer’deki Mahalle Komiteleri, 2014 yılındaki seçimin ardından, geçtiğimiz hafta sonu yapılan seçimlerle yeniden belirlendi. Vatandaşlar sandığa giderek kent yönetiminde söz sahibi olabilmek adına oyunu kullandı” dedi.

Nilüfer İnovasyon Merkezi’nin sosyal inovasyon platformu olduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, “İnovasyon Merkezimizi toplumsal, kültürel, ekonomik ve çevresel sorunlara, katılımcılıkla, yenilikçi çözümler üretmek ve bunları hayata geçirmek amacıyla kurduk. Merkez, yenilikçi yaklaşımıyla Nilüfer Belediyesi’nin inovasyon kapasitesini artıran bir birimimizdir. Bu projeyle beraber sadece bireysel değil kolektif fikir üretiminin kuvvetlendirilmesini amaçlıyoruz. Açık fikir paylaşım platformları ile sürdürülebilir katma değer yaratan yenilikçi fikirleri hayata geçirmek için çalışıyoruz. Aynı zamanda bir yerel yönetim olarak toplumda inovasyon, yaratıcılık ve girişimcilik farkındalığının artırılmasını önemsiyoruz. İnovasyon Merkezimiz bu doğrultuda da çalışmalarını başarı ile sürdürüyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de ilkleri hayata geçirdiklerini de söyleyen Bozbey, ödül almada önemli bir yeri olan Nilüfer Enerji Kooperatifi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Bozbey, “Nilüfer Enerji Kooperatifi, çalışanların ve vatandaşların ortak olduğu yenilenebilir enerji kooperatiflerinin oluşturulması yoluyla enerji arzı mimarisini demokratikleştirmeyi hedefliyor. Bu sistemle, doğrudan vatandaşlar tarafından kontrol edilen düşük karbonlu bir enerji geleceğinin temelini oluşturmayı amaçlıyoruz. Enerji Kooperatifi de bir ilktir. 2016 yılında, bu alanda engellerin bulunduğu Türkiye’deki tartışmalı mevzuat ortamında kuruldu. Nilüfer Enerji Kooperatifi, Türkiye’de belediyeler için kendi türünün ilk örneğini oluşturdu ve köklü bir enerji demokrasisine yol açtı” dedi.

Bozbey: Ödülü Nilüferlilere adıyorum

Basın mensuplarıyla birlikte Nilüfer İnovasyon Merkezi’ni de gezen Başkan Bozbey, “ Bu anlamlı ödülü kazanmamızı sağlayan 3 proje de önemli sosyokültürel ve ekonomik etkilere sahip, sürdürülebilir eylemlerdir. Nilüfer’in gösterdiği bu katılımcı çabada elbette ki bize inanan, hizmetlerimizde her zaman yanımızda olan Nilüferlilerin payı büyüktür. O nedenle, bu ödülü, çalışmalarımızda her zaman bizlere destek olan Nilüferlilere adıyorum. Ve en önemlisi, bu projelerin yaşama geçirilmesinde ve sürdürülmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma, Nilüfer’in güçlü ekip anlayışıyla emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum” diye kaydetti.