Nilüfer’de tiyatro şöleni başladı

29 Nisan’a kadar sürecek festival kapsamında 58 tiyatro topluluğunun 82 oyunu Nilüfer’de izleyiciye kültür sanat dolu bir ay yaşatacak. “Yanyana Geliyoruz” sloganıyla bu yıl 6’ncısı gerçekleşecek olan Nilüfer Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde düzenlenen görkemli bir gala gecesiyle başladı. Nazım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilen galaya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyelerinin yanı sıra çok sayıda tiyatro tutkunu katıldı.

Gece, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla yayınlanan ulusal ve uluslararası bildirilerin okunmasıyla başladı. Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu’nun kaleme aldığı 2018 Ulusal Tiyatro bildirisini Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu oyuncusu Melisa İclal Gürmen, Lübnanlı Yönetmen Maya Zbıb’in kaleme aldığı 2018 Uluslararası Tiyatro bildirisini de Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu oyuncusu Batuhan Pamukçu okudu.

Bir ay boyunca sürecek olan festivalin açılış gecesinde Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de tiyatro sanatına gönül veren herkesin Dünya Tiyatro Günü’nü kutladı. Başkan Bozbey, “Tiyatrosuz bir toplum düşünemeyiz. Tiyatro özgürlük demektir, barış demektir, insanlık demektir… Biz Nilüfer’de 1999’da başladığımız yolculukta eğitim, kültür sanat ve spor kenti olmayı hedefledik. Galiba kültür sanat kenti olma hedefimizi de gerçekleştirdik. Bu konudaki iddiamızın karşılığını işte sizler gibi izleyicilerimizin desteği ve ilgisiyle alıyoruz. O nedenle, tiyatro dünyasına, Nilüferlilere ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

MUHTEŞEM AÇILIŞ

Yazar Murathan Mungan’ın şarkıları ile “Geyikler ve Lanetler” oyunundan bölümlerle hazırlanan açılış etkinliğinde Ali Düşenkalkar rejisi, Şef İbrahim Yazıcı’nın müzik direktörlüğünde, Nilüfer Kent Tiyatrosu oyuncuları yer aldı. Düşenkalkar gecede Murathan Mungan’ın Karanfil adlı şiirini de okudu.

Sanatseverlerin ayakta alkışlandığı gecede anlatanlar Ayşe Gülerman, Gökhan Kum, Mesut Özsoy, söyleyenler ise Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu oyuncuları olarak sahnede yerini aldı. Orkestrada ise ünlü Şef İbrahim Yazıcı yönetiminde, Filiz Özsoy, Furkan Bilgi, Aslı Erden, Öykü Genç, Özgür Sağlam, Mert Özay ve Ayberk Çölok eserleri seslendirdi. Gecenin sonunda Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu oyuncuları seslendirdikleri şarkılarla ayakta alkışlandı. Başkan Bozbey, Ali Düşenkalkar ve Şef İbrahim Yazıcı’ya tüm ekip adına çiçek vererek kutladı.

TİYATROYLA 34 GÜN “YANYANA”

Festival kapsamında birçok usta oyuncu Bursalılarla buluşacak. Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Cihan Ünal, Can Gürzap, Tilbe Saran gibi isimlerin yanı sıra bağımsız, yeni dil arayışları olan tiyatrocular da Nilüfer’de sahne alacak. 6. Nilüfer Tiyatro Festivali’nde, 34 gün boyunca 58 tiyatro topluluğu 82 temsille Nilüfer’de izleyiciye kültür sanat dolu bir ay yaşatacak. Festivalde ayrıca 5 çocuk tiyatrosu da 11 temsil ile tiyatro tutkunlarının karşısında olacak. Bursa, Türkiye ve yurt dışından gelecek tiyatro topluluklarının sahne alacağı 6. Nilüfer Tiyatro festivali programında tiyatro oyunları dışında; 3 okuma tiyatrosu, 14 atölye çalışması, bir konser ve bir sergi de yer alıyor.