Yazarlar gençlere Varlık Dergisi’ni anlattı

Yaşar Nabi Nayır’ın 1933 yılında çıkarmaya başladığı, Cumhuriyet Türkiye’si kültür yaşamının en önemli yayın organlarından biri olan Varlık Dergisi 85’inci yılını kutluyor. Varlık Dergisi’nin yazar, editör ve eleştirmenleri, kuruluş yıl dönümünde, Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından düzenlenen “Varlık 85 yıldır gençlerle” başlıklı etkinliğe katıldı. Yazarlar,  Hatice Meryem, Altay Öktem, Şeref Bilsel ve editör Mehmet Erte, gençlere yönelik düzenlenen söyleşide Varlık Dergisi’nin yayın politikası, misyonu ve 85 yıllık yayın hayatına ilişkin konuları ele aldı.

85 YILDIR KESİNTİSİZ YAYINLANAN TEK DERGİ

Varlık Dergisi’nin 1933 yılından itibaren kesintisiz olarak yayınlanan tek dergi olduğunu hatırlatan Editör Mehmet Erte, derginin, edebiyatta birçok önemli ismin gelişimine katkı sunduğunu ifade etti. Erte, “Varlık bunca yıl hayatta kalabildiyse ülkenin güncel olaylarını okuyucularına taşımış ve doğru bilgi sorumluluğunu üstlenmiştir. Birçok ismin eserlerine kulak vermiş ve onların edebiyat dünyasına girişlerine öncülük etmiştir. Ülkü Tamer, Sevgi Soysal, Tahsin Yücel, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi birçok ismin yazdıkları Varlık sayfalarında yer almıştır. Tek başına bir yayın organı bunca yıl ayakta kalıp buralara gelemez. Bunda diğer dergilerin de katkısı var şüphesiz. Çok sayıda dergi olması Türk edebiyatındaki canlılığı ortaya koyar. Biz varlığımızı tek başına ürettiğimiz bir şeye bağlamıyoruz. Türk edebiyatındaki canlılığa bağlıyoruz. Kendini tek görülen bir ortamda edebiyat gelişmez ve o zaman da bir dergi var olamaz” dedi.

Varlık Dergisi’nin, türleri arasında atar damar olarak nitelendirildiğini söyleyen Şeref Bilsel de birçok önemli eseri okuyucuya taşıdığını vurguladı. Varlık’ın edebiyatta demokratik bir yapı kuruduğunu belirten Bilsel, “Varlık ülkenin güncel konularını, sorunlarını, yaşanmışlıklarını sayfalarına taşıyor. Günde 50 şiirin geldiği Varlık Dergisi’nde mısralarda ülkenin her rengini görebiliyoruz. Varlık Dergisi bir mutfak, okul, katkı merkezi gibi misyona sahip. Birçok büyük edebiyatçıya ev sahipliği yapmış bir dergi. Varlık Dergisi’nin edebiyata yaptığı katkı göz ardı edilemez” diye konuştu.

VARLIK DERGİCİLİKTE KALE

Varlık’ın,  her şeyi kucaklama sorumluluğunu üstlendiğini söyleyen yazar Altay Öktem, “Varlık güncel siyaset ve güncel yaşamı her zaman bünyesinde barındırmış. Her şeyi kucaklama arzu ve misyonuyla bunca yıl ayakta kalmış. Varlık insana özgüven veriyor. Varlık,  insanı, edebi alanda gelişmeye iten güç oldu” dedi.

Yazar Hatice Meryem de Varlık ile çocuk yaşlarda tanıştığını ifade ederek, edebiyat dünyasında en uzun soluklu dergi olduğunu vurguladı. Varlık’ın dergicilikte kale gibi olduğunu söyleyen Meryem, “Varlık dergicilikte bir arşiv niteliği taşır. 85 yıl boyunca yayınlanan birçok eseri, yazıyı onda bulabilirsiniz. Varlık’ın kıymeti bilinmeli. Her sayı öncesi binlerce öykü ve şiir geliyor. Onlarda Türkiye profilini görebiliyoruz. Güncel olay ve yaşanmışlıklar konu ediliyor yazılara” diye konuştu.

Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına konuklara günün anısına anmalık vererek teşekkür etti.