“Kentsel dönüşümde gerçekler"

Hızla artan nüfus ve yapılaşma karşısında doğal ve tarihi güzelliklerini korumak için direnen Bursa’da, tüm mimari, sosyal ve kültürel dengeleri alt üst eden “Doğanbey” örneği kentsel dönüşüm planları hazırlanan diğer bölgeler için endişe yaratmaya devam ediyor. Bu endişeyi dikkate alan 68’liler Birliği Vakfı, konunun uzmanları ile birlikte “Kentsel dönüşümde gerçekler” isimli bir panel düzenledi.

Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Yüksek Mimar Oktay Ekinci ve Nilüfer Belediye Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi Mustafa Bozbey’in konuşmacı olarak katıldığı, Bursa 11. Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen paneli izleyenler arasında Devlet Eski Bakanı Ertuğrul Yalçınbayır, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya ve Akpınar’da başlaması planlanan kentsel dönüşüm projesine karşı kurulan Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği üyeleri de yer aldı.

68’liler Birliği Vakfı Bursa Temsilcisi Betül Kuyucu’nun yönettiği panelde söz alan Oktay Ekinci “Çağdaş şehircilikte kentsel dönüşüm yoktur” sözleri ile Türkiye’de sağlıklaştırma yapılması gereken yerlerde “Rantsal dönüşüm” amacı ile “Kentsel dönüşüm” kavramının ortaya çıktığını ifade etti. Ekinci, “Olması gereken yıpranmış sağlıksız hale gelmiş mahallelerde, o mahallenin insanları için, o insanları bölgeden uzaklaştırmadan, kültürel ve mimari dengeleri gözeterek sağlıklaştırma yapılmasıdır” diye konuştu. Kent ile sokak arasındaki tarihsel ve ayrılmaz bağların edebiyatımıza da ilham verdiğini söyleyen Ekinci, ”Şimdi bu Doğanbey Toki’ye bakıp şiir filan yazılmaz, bu ucubeye bakılıp yazılacaklar ne yazık ki edebe de aykırıdır,” dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de kentsel dönüşüm uygulamalarında insan öğesinin unutulduğunu belirterek, ”Kente ve insana duyarlı, insanların içerisinde mutlu bir şekilde yaşayabileceği bir projede mutlaka yeşil alanların, sosyal, kültürel ve kamu alanlarının ayrılarak planlanması, maliyetin tüm bu ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmesi gerekir. Ne yazık ki Bursa’daki uygulamalarda bunlar gözardı edildi,” diye konuştu.