Nilüfer’de yeni bir kent doğuyor

Geçtiğimiz ay Nilüfer Belediye Meclisi’nce de kabul edilen proje hakkında bölge halkını bilgilendirmeyi amaçlayan Nilüfer Kent Konseyi, yaklaşık 300 bin kişinin çalışma, iskan, kültür ve dinlenme alanları ile bütüncül bir plan çerçevesinde yaşayacağı düşünülen Eko-kent bilgilendirme toplantılarının ilkini geçtiğimiz akşam Kayapa’da düzenledi.

Nilüfer Belediyesi Kayapa Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Başkan Mustafa Bozbey, başkan yardımcıları ve planı hazırlayan Prof.Dr.Hüseyin  Kaptan  katıldı.

Eko-kent  projesini ”Türkiye’nin en önemli planlarından biri,” olarak nitelendiren Bozbey, yoğun göç alan Nilüfer’in bu proje ile hem sürdürülebilir bir gelişim sürecine güvenle hazır olacağını; hem de yaşanabilir, doğa ile uyumlu, modern bir yaşam alanı kazanacağını belirtti.

Mustafa Bozbey “Artan göçle birlikte bölgedeki toplu konut ihtiyacını göz önünde bulundurarak bu bölgede farklı ve nitelikli bir plan ihtiyacı ortaya çıktı. Mevcut planın rağbet görmemesi nedeni ile talep yaratacak, yatırımcıların ilgisini çekecek bir plan hazırladık. İnsanların yaşam kalitesini yükselterek, çevre sağlığını sürdürülebilir bir gelişim ile uyumlu hale getirecek bu projenin, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık ile koordinasyonlu çalışmalarımız neticesi hayata geçeceğine inanıyorum,” dedi.

Projenin teknik detayları hakkında bilgi veren ve  Kayapalılar’ın sorularını yanıtlayan şehir Plancısı ve İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Hüseyin Kaptan,2030 yılına kadar Bursa’nın bir milyon, Nilüfer’in ise 300 bin kişi göç alacağını tahmin edildiğini, ancak Bursa’nın bu rakamı karşılayacak yeterli gelişme alanı bulunmadığını ifade etti. Kaptan bu nedenle, Nilüfer bazında ekonomik, ekolojik ve sosyal sürdürebilirlik anlamında Kayapa’nın eşsiz bir gelişim alanı sunduğunu ifade etti.

Hüseyin  Kaptan, “Görükle ve Kayapa bölgeleri birer coğrafi alt bölge oldukları halde farklı otoriteler tarafından farklı planma süreçlerine tabi tutuldu.Bir taraftan göçmen konutları,bir taraftan sanayi bölgelerinin sıkıştırması ve mekansal ve sosyal bütünlüğün göz ardı edilmesi  yeni bir proje ihtiyacını doğurdu,” dedi.

Yeni projede bölge, 50 bin kişinin sanayi sektörü, 50 bin kişinin de hizmet sektöründe istihdam edileceği bir anlayışla tasarladıklarını ifade ede Kaptan “Bu proje 300 bin kişinin yaşayacağı kentsel bir alt bölge organizasyonudur,” diye konuştu.

Hüseyin Kaptan ,Nilüfer Eko-kent Uygulama İmar Planı'nın hayata geçmesi ile Bursa’nın Avrupa standartlarında bir yerleşim yeri kazanacağını ifade etti.

Kayapalı arsa sahiplerinin sorularını da yanıtlayan Prof. Kaptan, daha önce bölgede verilen ruhsatların aynı hakları ile korunarak yeni projeye dahil edileceğini,yeni projede yükseklik ve yoğunlukların ise arsa sahiplerini mağdur etmeden adaletli ve şeffaf biçimde  ayarlanacağını kaydetti Bölge sakinlerinin planı sahiplenerek, spekülasyonlardan kaçınmasını ve fahiş fiyat artışları gerçekleştirmemesi gerektiğini ifade eden Kaptan, “Sizlerin katkısı ve Nilüfer Belediyesi’nin Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlığın koordineli çalışması bu şehrin istikbalini belirleyecek,” diye konuştu.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Atlıhan Öge ise Nilüfer Kent Konseyi olarak 25 Nisan 2013 günü Görükle Mübadele Kahvesi’nde bir toplantı daha organize edeceklerini söyledi.