İlk ders Bozbey'den

Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’ndeki derste konuşan Bozbey, belediye başkanlığının bir meslek sayılamayacağını, beş yıllık süreyle seçilen kent yöneticiliği tanımının daha doğru olduğunu kaydetti.

Bozbey “Kent yöneticiliği”  kavramına şu sözlerle açıklık getirdi: ”Ben belediye başkanlığı tanımını doğru bulmuyorum. Çünkü belediye başkanlığı meslek değildir. Gerçi bazıları meslek olarak görebilir. Belediye başkanı beş yıllık süreyle halkın verdiği yetkiyi halk adına kullanan bir yöneticidir. Bu noktada 'Kent Yöneticiliği' sıfatını daha doğru buluyorum.”

Belediye meclisi ve üst yönetiminin bilgi seviyesinin önemli olduğuna dikkat çeken Bozbey, yerel yöneticilerin ikili ilişkilerinin de sağlıklı davranışlar gerektirdiği kaydetti. Başkan Bozbey şöyle dedi: “Bilgi ve ikili ilişki çok önemli, bir kere samimi olmak durumundasınız. Bazıları idareten davranır. Bazıları kerhen… Bazıları da samimi davranır. Samimiyet insanın içinden gelmesi gerekir. Bu beceriyi elde etmek kolay değil.”

Kentsel Dönüşüm adı altında yapılan çalışmaların yanlışlığını da dikkat çeken Mustafa Bozbey konuya ilişkin eleştirilerini sıraladı. Bozbey şöyle dedi:

“Bazen sözcükler bizi yanılgıya düşürür. İşte “Kentsel Dönüşüm Yasası”: Bir kere “Kentsel Dönüşüm” başka bir şey, “Kentsel Yenileme” bambaşka bir şey. Şunu söylemeliyim ki: Yasa kentsel gerileme yasasıdır. Dönüşümle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Konu en başından bu yana yanlış anlaşıldı. Vatandaşı zora soktuğu için dönüşümden söz edilemez. “Dönüşüm” insanla başlar, insanla biter. Siz sadece binaları dönüştürmeyi düşünüyorsunuz. O zaman kenti yenileyemiyorsunuz demektir. Yıkıp yenisini yapmak dönüşüm değildir. Dönüşüm için insanı baz alacaksınız, onun dönüşümüyle birlikte yapıları da değiştirerek, yenileyerek, dönüşüm sağlayabilirsiniz.”

Birinci Önceliğimiz Kamu

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ders sonrasında basın mensuplarının sorularınız yanıtladı. Başkan Bozbey son günlerde Nilüfer Belediyesi’ne yönelik asılsız iddialara ilişkin soruya demokrasi kültürünü hatırlatarak yanıt verdi. Bozbey şöyle dedi:

“Demokrasi farklı kültürdür. Ona göre yaşam sürülmesidir. Nilüfer Belediyesi’nin amacı da demokrasi kültürünü evden, sokaktan, mahalleden ülkeye yaymaktır. Demokrasi uzlaşma kültürüdür. Ortaya atılan iddialarla siyasi ahlaktan dışarı çıkılıyor. Siyaset, siyaset ahlakının dışına çıkılarak yapılmaz. Kişiyi hizmetleri için sorgulayabilir, eleştirilebilirsin. Ama hayali iddialarla yıpratmaya çalışmak siyasi ahlak değildir. Ben hangi projeye attıysam savunurum. Savunduğum için imza atmışımdır.Birinci önceliğimiz kamudur.”