Bozbey: Demokrasinin yerelden yaygınlaşmasını hedefledik

Bursa’nın kentsel sorunları tartışılarak yeni çözümler bulmayı hedefleyen TMMOB’un bu sene dördüncüsünü düzenlediği Kent Sempozyumu’na Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey konuşmacı olarak katıldı. "Kimliğini arayan Kknt Bursa" temalı sempozyumda söz alan Mustafa Bozbey, Nilüfer’de kentlilik bilincinin oluşturulması amacıyla Türkiye’de ilk defa mahalle komitelerini kurduklarını belirterek belediyenin yapmış olduğu çalışmalardan bahsetti. Başkan Bozbey, Bursa’nın en çok göç alan ilçesinin de Nilüfer olduğunu söyleyerek artan nüfus karşısında daha iyi hizmetler verebilmek için farklı stratejiler uyguladıklarını vurguladı.

Nilüfer Belediyesi olarak örnek ve lider kent olma yolunda dört ana stratejik hedeflediklerini olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Bozbey kent yönetiminde demokrasinin de çok önemli olduğunu vurguladı. Bozbey, “Demokrasi eğer bu ülkede içselleşecekse ve demokrasi kültürü yaygınlaşacaksa bu, yerelden başlamak zorundadır. Yoksa tepeden inme demokrasi olmaz. Yaptılar mı yaptılar. Zaman zaman tepsiyle verdiklerini tepsiyle alıyorlar ve bunun adına demokrasi diyorlar. Günümüze geldiğimizde de Taksim’de özgürlük ve demokrasi mücadelesinin, apolitik dediğimiz gençlik böyle düşünmüyor böyle yaşıyor dediğimiz o kesim gerçekten hepimize ders verdi. Ardından tüm ülkenin dört bir tarafına yayıldı ve bundan sonra eskisi gibi olmayacağını düşünüyorum,” şeklinde konuştu.

Nilüfer‘de demokrasi kültürünün benimsediğini belirten Bozbey, “Yapmış olduğunuz hizmetleri eğer vatandaşla birlikte şeffaf ve katılımcılık anlayışla kurar kurgular ve gerçekleştirirseniz burada çok farklı görüşlere sahip olan insanlar bir araya gelirler ve burada hizmetlerin en iyi şekilde üretilmesini beklerler ve isterler üstelik, takip ederler. Nilüfer Belediyesi olarak ilk stratejik planımızı yaptığımız 2002 yılında Kent Konsey’ini kurarak gençlerin ve kadınların emekçilerin ve işçileri her yaştan insanın kent adına bir şey yapma mücadelesi verdiğini açıkça belirtmek istiyorum. Kent konseyleri demokrasinin gelişmesi açısından önemli bir işlev üstlenmiştir,” dedi.

Mahalle komitelerinin de Nilüfer’in gelişmesinde etkili olduğundan söz eden Bozbey, “2009 seçimlerine giderken Mahalle komiteleri fikrini ortaya atmıştık. Mahalle komitelerindeki amacımız, mahallelerde artık belediye başkanının ağzından çıkanın doğru olduğu değil, öyle bir sistem oluşsun ki mahallelinin bir araya gelerek kararları ortaklaştırarak almasını sağlamak ve bu kararlarında ilgili belediyesince takibini yapmak. Biz bu projede özellikle demokrasinin yerelden yaygınlaşmasını sağlamayı hedefledik,” diye konuştu.

Bozbey, Beşevler Mahallesi’nde yapılması planlanan Kent Meydanı projesi hakkında da Mahalle komitesinin proje alanında bulunan ağaçların sökülmesini istemediklerini belirttiklerini ve belediyenin sunduğu proje yerine Mahalle Komitesi tarafından tercih edilen projenin yapılacağını söyleyerek kentte bir demokrasi örneği sergilendiğini ifade etti.