haber

2013 Yılmaz Akkılıç ödülleri açıklandı

Yaşamı boyunca bilimsel düşünce ve araştırma kültürünü önemseyip yaygınlaştırmaya çalışan, Bursa’nın kent kültürüne önemli değerler kazandıran Yılmaz Akkılıç’ın düşünsel mirasına sahip çıkmak için Nilüfer Belediyesi, Akkılıç Ailesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Bursa Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı tarafından verilen ödüllerin açıklandığı basın toplantısı Nilüfer Belediyesi Akkılıç Kütüphanesi’nde yapıldı. 

Yılmaz Akkılıç’ın yaşamının her aşamasında bilginin ve öğrenmenin değerini vurgulamış bir insan olduğunu söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Her şeyden önce aydındı, aydınlık bakar, ışığıyla yol gösterirdi. Onun önderliğinde 2007 yılında Akkılıç Kütüphanesi’ni kurduk. Bugüne geldiğimizde ise yalnızca 5 yıl gibi kısa bir sürede Nilüfer’de kütüphane sayımızı dörde yükselttik. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü de bilginin, araştırmanın yaşamımıza kattığı değeri ortaya koyabilmek için bir fırsat. Bu ödüllerin artık geleneksel hale gelmesine katkı sağlayan herkese, yarışmaya katılan ve ödüle layık görülen tüm isimlere teşekkür ederim,” dedi.

Ödül sürecinde, Bursa’nın doğal ve kültürel varlıklarının yanında tarihsel, sosyal ve ekonomik yapısını kapsayan çalışmaların değerlendirildiğini belirten Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise, ödüllendirme sürecinde eserlerin Bursa’ya katkısı ve kitap olarak basıldığında sağlayacağı yaygın etkinin ne olacağı gibi kriterleri de dikkate aldıklarını anlattı. Yılmaz Akkılıç’ın adının yaşatılması için hazırlanan yarışmaya katkı sunanlara teşekkür eden Yener Akkılıç, “Bizler Akkılıç Kütüphanesi’ni oluşturarak Yılmaz Akkılıç ismi altında Bursa ile ilgili araştırmalar yapıp teşvik edici bir ölçüt oluşturduk. 3 yıl önce başladığımız çalışmada geçen yıl 17 katılım olurken, bu yıl sayı otuz dörde yükseldi. Bu tür organizasyonlar kentsel akıl oluşturacaktır. Yapılan şey aslında gerçeğe yaklaşmak değil, yanlıştan uzaklaşmak için bir perdeyi kaldırmaktır. Bu konuda beklediğimizden çok ilgiyle karşılaştık. İlgi gösteren ve yarışmaya katılanlara teşekkür ederim,” dedi. Yener Akkılıç ayrıca 16 Mart’ta Bursa Kitap Fuarı’nda saat 16.00’da düzenlenecek olan panele de herkesi davet etti.

Bursa Gazeteciler Başkanı Nuri Kolaylı Bursa’ya bu ödülü kazandırmaktan büyük onur ve mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu bir sosyal projedir. Bu ödüller sayesinde gelecekte Bursalılara ışık bırakacak çalışmalar ortaya çıkmaktadır,” diye konuştu.  

Yener Akkılıç, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Savaş Başkaya, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Doç. Dr. Neslihan Sam ve Hacı Tonak’tan oluşan Seçici Kurul’un değerlendirmesi sonucu, akademik alandaki başarı ödülü Bursa kent tarihine özgün katkıları nedeniyle Sibel Polat’ın “Kamusal Dış Mekanda Mimari Kimliği Değerlendirmek İçin Bir Yöntem Önerisi: Bursa Cumhuriyet Alanı Örneği” başlıklı doktora tezine verildi. Aynı alandaki teşvik ödülü ise Gizem Akkaya’ya ait, “Bursa İlindeki Toprak Numunelerinde Radyonüklid Dağılımının İncelenmesi” başlıklı doktora tezinin oldu. 

"Akademi dışı alanlar" kategorisinde İsmail Yaşayanlar’a ait "Osmanlı Dönemi Bursa Otelleri" başlıklı araştırma; Bursa'da Osmanlı döneminde yaşanan modernleşme sürecini özgün biçimde yansıtarak kent kültürüne sağladığı katkı nedeniyle başarı ödülüne layık görüldü. Bu alanda Raif Kaplanoğlu'na ait "İlk Nüfus Sayımlarına Göre Bursa’da Sosyal Ve Ekonomik Yaşam" başlıklı araştırma teşvik ödülünün, Uğur Ozan Özen'in "Bursa Oda Tiyatrosu" başlıklı araştırması da Seçici Kurul Özel Ödülü'nün sahibi oldu. Buna göre başarı ödüllerine 3 bin, teşvik ödüllerine de bin 500 TL verilirken aynı zamanda ödüle layık görülen tüm eserlerin kitap olarak basımı gerçekleştirilecek.