haber

Afişler, Türkiye-Polonya kültür elçisi oldu

Polonya afiş sanatının dünya çapında en önemli temsilcilerinden biri olan Andrzej Pagowski’nin “Afişler” sergisi, Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yılı kapsamında Nilüfer Belediyesi, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Işık Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle Nâzım Hikmet Kültürevi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Andrezj Pagowski’nin eserlerinin yer aldığı serginin açılışı, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Miroslaw Stawski tarafından yapıldı.

Ülkelerarası sanatsal, kültürel paylaşımın gelişmesi ve dünyaca ünlü afiş sanatçısı Andrzej Pagowski’nin eserlerinin Nazım Hikmet Kültürevi’nde sergilemesinin onur verici olduğuna dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, serginin 600 yıllık Polonya-Türkiye arasındaki dayanışmanın ve birlikteliğin simgesi olduğunu söyledi.

Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Miroslaw Stawski ise Nazım Hikmet Kültürevi’nin kendileri açısından ayrı bir önemi olduğunu vurgulayarak Nazım Hikmet’in Polonya ve Türkiye’nin ortak kahramanı olan Celaleddin Paşa’nın torunu olduğunu söyledi. Nazım Hikmet’in 1952 yılında sürgünde olduğu zaman Polonya’nın vatandaşlık verdiğini de kaydeden  Stawski, “1952’den sonra Nazım Hikmet Ran artık Nazım Hikmet Borzecki oldu” dedi. Nazım Hikmet’in adını taşıyan bir kültürevinde böyle bir sergiyi açmaktan gurur duyduğunu belirten Miroslaw Stawski Polonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin yüzyıllarca daha devam edeceği temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Nilüfer Belediye Başkanı ve Polonya Cumhuriyeti Başkonsolosu Miroslaw Stawski birlikte Andrzej Pagowski’nin “Afişler” sergisini gezdi. Sanatseverler “Afişler” sergisini 15 Mart’a kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde ziyaret edebilecek.