haber

Ahmet Telli: ‘Şiir özgürleştirilmeli’

Romantik ve başkaldırıcı şiirleriyle 1960’lı yıllardan itibaren şiir dostlarının gönlünü fetheden usta şair Ahmet Telli, Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin ‘Şairin Şiir Evreni’ adlı etkinliğinde okurlarıyla bir araya geldi. Şair Didem Gülçin Erdem’in sorularıyla Şiir Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinlikte usta şair birbirinden değerli mısralarını ve şiirleriyle ilgili bilinmeyenleri okurlarıyla paylaştı. Şair Didem Gülçin Erdem’in Ahmet Telli’ye ait olan ‘Gidersen yıkılır bu kent’ isimli şiiri seslendirmesiyle başlayan söyleşide yazar, şair ve aynı zamanda öğretmen olan Ahmet Telli kitaplarında yer almayan ‘Unutmalar üzerine’ adlı şiirini okudu.

“En politik şiirler aşk şiirleridir” diyen Ahmet Telli, Nâzım Hikmet Ran’ın ‘Karıma Mektup’ şiirini örnek verdi. Nâzım Hikmet’in şiirinde hem toplumun yapısını gözler önüne serdiğini söyleyen Telli, diğer bir taraftan da karısına aşkını dile getirdiğini kaydetti. Telli, “Hem aşkını, hem de topluma karşı duyarlılığını dile getiren bir şiirdir ‘Karıma Mektup’ şiiri. Toplumcu şiir ya da bireysel şiir gibi sınıflandırmalar bir ayrılaştırma teorisi olsa gerek. Bu yüzden antolojiye pek sıcak bakmıyorum. Antoloji düzenleyen kişi kendi beğenisinin süzgecinden geçirerek adeta ayrılaştırmaktadır antolojiye giren şairleri. Biz okurken ancak farklılıkları bilincimizle fark ediyoruz. Bu ayrılaştırma paradigması ne yazık ki edebiyat tarihçilerinin hep başvurduğu bir yöntem oluyor. Bence şiiri özgürleştirmek gerekiyor. Çünkü şiir sınıflandırıldıkça ve izah edildikçe bizim zevkimizi ve huzurumuzu iyice bozuyor” dedi.

Şiirin devrimci bir tarafı olduğunun da altını çizen Ahmet Telli, devrimin şiirle hayatın vazgeçilmez parçası olduğunu kaydetti. Telli, ‘Dünya devrim sözcüğünü bilmeden de, şiir devrimden söz ediyordu. Devrimden söz ede ede insanın hafızasına, insanın belleğine, insanın sözlerine devrimi getirdi ve yerleştirdi. Üretim devrimciyi, devrimin de üretimini içerir. Üretimi yapanla özdeşleştirmek, onun kılabilmek. Devrim biraz da üretim araçlarının mülkiyeti meselesidir. Üretim araçlarının mülkiyeti meselesini bilincini de, bilgisini de insanlık tarihi şiirden öğrenmiştir” şeklinde konuştu.

Usta şair, yazar ve aynı zamanda öğretmen olan Ahmet Telli söyleşinin sonunda ‘Çocuksun Sen” adlı şiirini okudu. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala şaire özel tasarım portresini hediye etti.