haber

Bizim Ev'in mutfağından güzel kokular geliyor

TÜRGÖK’ün İzmir’de başlattığı Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor projesi kapsamında kabartma harflerle basılan yemek tarifleri kitabı, Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nde bulunan 7 görme engelliye hediye edildi. Nilüfer Belediyesi, Çekirge Rotary Kulübü, İnoksan Mutfak ve TÜRGÖK’ün işbirliğiyle İnoksan Mutfak eğitim salonunda gerçekleştirilen etkinlikte görme engelliler, yemek tarifleri kitabının editörlüğünü yapan aşçı Ömür Akkor ile 2 buçuk saatlik uygulama sonucu ilk yemek yapma deneyimlerini yaşadılar. Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor projesiyle görme engellilerle bir araya gelen aşçı Ömür Akkor, kitabını yazmak için mutfakta 15 gün boyunca gözlerini kapatarak çalıştığını söyledi. Akkor, “Tarifleri, bir görme engellinin nasıl hareket ettiği konusunda kendimi eğittikten sonra yaptım. Kitaptaki yemeklerin çok aşamalı olmamasına dikkat ettim. Mutfakta gözüm bağlı çalışırken birkaç aşamalı yemeklerin zorluğunu yaşadım. Yemeği haşlamak, süzmek ve tekrar pişirip kavurmak gibi detaylara girildiği takdirde projenin sonuçsuz kalabileceğini düşündüm. Kitaba bir kerede pişirilebilen, en fazla iki aşamalı, mutfak kazalarına neden olmayacak, daha az aletin kullanıldığı basit ve gündelik tarifler koyduk ve bugün de görme engelli dostlarımızla bir araya gelerek birlikte ilk tecrübemizi yaşıyoruz,” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediyesi Engelliler Birim Sorumlusu Nilgün Gülay da, “Görme engellilere yönelik kendi kişisel hayatlarında kolaylık sağlamak amacıyla İzmir’de hayata geçirilen proje, Nilüfer Belediyesi’nde de yaşama geçirilmeye başlandı. Bizim Ev’de bulunan 7 engelli arkadaşımızla birlikte bugün mercimek çorbası, şakşuka ve kurabiye yaparak ilk defa ocak başında hünerlerimizi göstereceğiz,” dedi.

TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan ise, “Görme engelliler için kabartma yazıyla hazırlanmış yemek tarifi kitabının bir ihtiyaç olduğunu tespit ettik. İlk etapta kitaptan 100 adet bastırıldı ve kitap kabartma yazı okumasını bilmeyen engelliler için de tarifleri veren gönüllüler tarafından seslendirilerek bin adet sesli CD üretildi,” açıklamasını yaptı. Yazgan, yardımseverlerin bu projeye sahip çıkmasını isterken böylelikle daha fazla kitabın bastırılarak engellilere ulaştırılabileceğini ifade etti.